Május 23. Csütörtök, Dezső

Kert és balkon nélkül is termeszthet zöldségeket otthonában

null

Zöldségeket főleg azok szoktak termeszteni, akik rendelkeznek kerttel. Ez azonban ne szegje kedvét azoknak, akik nem családi házban élnek, sőt, még azoknak se, akiknek lakásához nem tartozik balkon. Hogy mégis hogyan és miket érdemes nevelgetni a négy fal között?

Kertészkedés a lakásban

Ki mondta, hogy a lakásban csupán dísznövényeket lehet nevelni? Bár igaz, hogy ezzel is közelebb hozhatjuk magunkhoz a természetet, jelentősen feldobja az otthonunk hangulatát, ráadásul a sok zöld növény a levegőt is tisztítja, mégis, itt nem muszáj megállni. A négy fal között ugyanis akár zöldségeket is termeszthet, így nem csak a boltba járások számát csökkentheti így a karantén alatt, de sokkal jobb érzés az, hogy a saját kezünk munkájának gyümölcsét fogyasztjuk.

kép: westburygardenrooms.com

Mire van szükségünk?

A lakásban való zöldségek termesztéséhez nincs másra szükségünk, csak megfelelő nagyságú cseréphez, jó minőségű földhöz, napos helyhez, valamint némi időráfordításra. Fontos, hogy a cserép jó vízáteresztő legyen, és a kiválasztásánál ügyeljen arra, hogy a gyökerének legyen majd elég helye, hiszen vannak olyan zöldségek, melyek kisebb gyökérrel rendelkeznek (pl. saláták), de vannak, amelyek igen hosszan és szerteágazóan haladnak lefelé (pl. paradicsom).
A legtöbb zöldségnek nagy a fényigénye, ezért lehetőleg az ablakhoz közel helyezze, ám ha ez nem megoldható, akkor sincs veszve semmi ugyanis ma már lehet olyan speciális lámpákat kapni, melyek jól helyettesítik a napot. Ha biztosra szeretne menni, akkor a zöldségek földjéhez keverjen olykor szerves trágyát, így több értékes tápanyaghoz juthatnak a növényei, valamint érdemes a tetejére némi nyesedéket, mulcsot tenni, hogy ne száradjon ki hamar a talaj.

kép: westburygardenrooms.com

Ezeket termessze kezdésnek

Hogy milyen növényeket célszerű ültetnie, az elsősorban attól függ, mennyi helye van a termesztéshez, hiszen vannak kisebb és nagyobb helyigényű zöldségek is. Remek választás pl.: a retek, viszont mélyebb cserépre van hozzá szükség, ám jó oldala, hogy nem nagy a fényigénye, így árnyékosabb helyre is teheti. Ezen kívül spenótot is sokan szívesen nevelnek lakásban, hiszen kisebb helyen is elfér, viszonylag igénytelen, a lényeg, hogy ne álljon a cserépben a víz, és néha dúsítsa fel a talajt kis trágyával. Nagy sikerélményt hozhat a kezdők számára a paprika is. Ültetéskor a földjéhez keverjen műtrágyát, majd amikor megjelentek az első termések, utána 1-2 hetente tegyen hozzá vízoldékony trágyát. Nagyon fontos viszont, hogy meleg, napsütéses helyet válasszon neki! Sokan teszik le a voksukat a paradicsom mellé is, ám azt tudni kell, hogy nagy a fény-és vízigénye, ráadásul sok helyet is foglal, hiszen jó nagy cserepet, esetleg ládát kell hozzá beszerezni. Kevés hely esetén jobb megoldás a koktélparadicsom, melyet lehet magról is palántázni, de akár kész palántákat is ültethet már egyből. Nagyra növő paradicsom esetén karót ne felejtsen odatenni, hiszen egészen magasra nő meg, valamint a siker érdekében mindenképp trágyázza a földjét, vagy tegyen hozzá komposztot!

lead kép: westburygardenrooms.com