2022. december 6. kedd
Miklós

Éljen a lusta kertész - a bolygónak is jót tesz!

2019. október 27., 12:00
Éljen a lusta kertész - a bolygónak is jót tesz!

Itt van az ősz, eljött az őszi kerti munkák ideje. Ezek között valamiért az első helyen szerepel az, hogy összegereblyézzük a leveleket. Pedig azt nem kéne, hiszen számos előnye van az avarnak, és a kert sem lesz tőle csúnya, sőt! 

Leveleket a kertbe 

A legtöbb kertes háznál vannak fák a kertben. Gondosan kiássák a helyüket, a kis csemetéket gondozzák, nyírják, szeretgetik és nevelgetik éveken, akár évtizedeken át. A fák cserébe szépséget, adott esetben gyümölcsöt, árnyékot és leveleket adnak. Ez utóbbit sokan nem szeretik, pedig ez is egy olyan ajándék, amit meg kellene becsülni, hiszen igencsak jót tesz a kertnek! 

kép: express.co.uk

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a gereblyézés, mint olyan, teljesen felesleges. Az, hogy valaki szeretné, hogy a gyep tökéletes legyen, érthető, de semmi esetre sem jelenti azt, hogy meg kell fosztani egy kiváló tápanyagforrástól. A levelek ugyanis rengeteg olyan anyagot tartalmaznak, melyektől növényeik szépek és üdék lesznek, ám ha összegyűjtjük, akkor ez a hatás elvész. Arról nem is beszélve, hogy beszákolva semmi mást nem tudnak tenni a levelek, mint metánt eregetni, az pedig kifejezetten rossz a bolygóra nézve. Ha hagyjuk őket tenni a dolgukat, akkor viszont egy sor pozitív hozadékkal találkozhatunk. 

Lusta kertész 

Elvárás, hogy a kertben minden tökéletes legyen, csakhogy ez nem természetes. A hetente akár többször is nyírt fű ugyanis a természetes körülmények között nem létezne, vagyis a rovarok semmit nem tudnak vele kezdeni. Ha a lusta kertész hagyja a füvet nőni, és mondjuk csak két hetente nyírja, akkor az virágzik, amivel a rovarok is jól járnak. Ha több a rovar, több a szép virág, és több a zöldség és gyümölcs is, a kert egészségesebb, az ökoszisztéma erősebb! 

kép: ignatiansolidarity.net

A levelekkel is ez a helyzet. Télen, a lehullott avar közt lelnek menedékre a lepke és molylepkehernyók, a sünök, és számtalan más élőlény. Ezek léte pedig az énekesmadaraknak is nagyon fontos, hiszen, ha nincs elég rovar, akkor nincs elég táplálék, nekünk pedig le kell mondani a szép kertről, és a madárdalról. 

Hogy mi legyen vele? Ha egészben hever a földön, az azért se nem szép, se nem igazán jó. Vagyis le kell darálni, amire a fűnyíró tökéletes eszköz. Így könnyebben bejut a talajba, táplálja azt, és ha csak egy keveset hagyunk meg télire a földön, nem az összes levelet, akkor mindenki jól jár, a rovarok, a kert és mi is, ráadásul nem is lesz csúnya a látvány. Tavasszal pedig a megmaradt leveleket is le lehet darálni, és a gyep kifejezetten hálás lesz érte, a bolygóról már nem is beszélve, hiszen így a műtrágyát sem kell olyan sűrűn bevetni! 

lead kép: hollandscapes.co.uk

Ezek is érdekelhetnek