2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Környezetbarát Halloween?

2019. október 16., 12:00
Környezetbarát Halloween?

Itt az október, és ezzel bizony itt a hazánkban is egyre népszerűbb Halloween is, a tökfaragással, beöltözéssel, édességekkel együtt. Bár tököt faragni nagyon jó program, de mi legyen utána? Jobb, ha a rengeteg tök nem a szemétben landol, hiszen ennél jóval praktikusabb, és persze klímabarátabb megoldás is létezik. 

A tök 

Mindenképpen tisztázni kell már a legelején, hogy a sok helyen Halloween - tök ként árult zöldség fogyasztása nem ajánlott, vagyis ne ebből készüljön a leves, vagy a főzelék. Szinte minden tököt ki lehet szépen faragni - bár elég nehéz -, így, ha később fel is szeretnénk még használni, akkor ezekből válogassunk. Itt azonban a sütőtököt kiemelnénk, amivel nem is érdemes próbálkozni, mert mire az ember kikaparja a belsejét, biztosan eltöri a kanalat, a tököt, esetleg a kezét. 

kép: vancouverisawesome.com

A kifaragott tök belseje nem szemét, hiszen a magok nagyon jól használhatóak. Ha szeretnénk, meg lehet pirítani, kis sóval nagyon finom. De száríthatjuk is, és ha elültetjük tavasszal, akkor a következő évre a tökre már nem lesz gondunk Halloween-kor. Hogy mi legyen a sorsa a kifaragott töknek? Ha bevégezte feladatát, mehet a komposztra, vagy simán el is lehet ásni, nagyon jó táptalaj lesz belőle. Semmiképp ne főzzük meg, vagy próbáljuk máshogy elfogyasztani.  

Gyertya? 

A töklámpások mutatósak, de ahhoz, hogy környezetbarátak is legyenek, a lehetőségekhez mérten méhviasz gyertyát használjunk, ebben ugyanis nincs káros anyag, ami mérgező lenne belélegezve. Jó megoldás lehet a kis led izzó is, mely gyertyát utánoz, így a tök egész éjjel világíthat - máskülönben magára hagyni nagyon veszélyes lenne. 

kép: edenkert.hu

A töklámpásoknak kint a helyük, a kertben, a kapuban, a teraszon, vagy legvégső esetben az erkélyen. A lakásban több gond is van velük. Egyrészt tűzveszélyes, de ha figyelünk rá ezzel nem lehet gond. Azzal azonban igen, hogy lényegesen gyorsabban megrothad, levet enged, és igen nagy koszt csinál. Ha kint van, akkor tovább szép, és jó emlékeink lesznek a Halloween-ről is. 

Sokakban merül fel a kérdés, hogy a klímakatasztrófa és a túlnépesedés korában nem kellene-e inkább ehető tököket termeszteni a lámpásnak való helyett. Ebben van valami, de azért arról se feledkezzünk meg, hogy ez a tök csak nekünk ehetetlen, az állatoknak nem. Ahol nagyobb hagyománya van ennek az ünnepnek, ott az sem ritka, hogy a tököt termelő gazdaság visszagyűjti az elhasználódott zöldséget és ledarálva a földekre juttatja, hiszen nagyon jó táptalaj lesz belőle. 

lead kép: gamechannel.hu

Ezek is érdekelhetnek