Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Hogyan csökkenthető a műanyaghulladék? Hát így!

Zöld zóna
2020. április 25. 08:00
null

A szemét egy igen érdekes, emberi alkotás. A természet ilyet nem ismer, az anyagok folytonos körforgásban vannak, olyan, hogy valamit nem lehet újra használni valamire, olyan nem létezik. A szemét azonban az emberiség velejárója,ésennek itt az ideje véget vetni. A legfőbb ellenségek egyike a műanyag, hiszen olyan természeti rombolással jár, melyet képtelenek vagyunk kontrollálni.

Mennyi az annyi?

Azt tudjuk, hogy a műanyagokat kivezetni az iparból elképesztően nehéz, és költséges dolog, arról nem is beszélve, hogy milyen gazdasági hatásokkal járna. Milliárd dolláros ágazatról van szó, rengeteg munkahellyel és hatással sok más iparágra is.

kép: Technocrazed

Egyetlen év alatt a világ nagyjából 350 millió tonna műanyagot gyárt le, melynek a fele nem újrahasznosítható. Az utóbbi 70 évben 8 milliárd tonna műanyaggal öntöttük nyakon a bolygót, melyből bizony tetemes mennyiség, nagyjából 500 millió tonna került a tengerekbe és az óceánokba. Összehasonlításképpen: ez 50 Gellérthegynek felel meg – fejtette ki a Greenpeace munkatársa, Simon Gergely környezetkémikus aBrandManiacímű adásban.

Mi lehet a megoldás?

Mivel az anyagot kivezetni hosszas folyamat, és nem is feltétlenül éri meg, így a megoldás abban rejlik, ha pénzügyileg tesszük érdekeltté a rendszert abban, hogy az újrahasznosítás megtörténhessen. Ez a betétdíj bevezetését szükségessé teszi, hiszen az olyan országok, melyeknél ez a pénzforgalom működik akár 80-90%-ban is újrahasznosítják a termékeket.

kép: ifelodunmfb.com

Eleve nem lenne szabad olyan terméket előállítani, melyet nem lehetújrahasznosítani, hiszen ezzel bizony már a kezdetektől azt biztosítjuk, hogy az adott termék a szeméttelepen foglalja a helyet, bomlása közben adott esetben káros anyagokkal szennyezve világunkat. Ha a rendszerben mindenkinek érdeke, hogy egy csomagolóanyag újra és újra visszatérhessen a polcokra a vásárlótól, akkor a szemét, mint olyan, szépen lassan kikophat a köztudatból, hiszen tökéletesen haszontalan, semmire sem jó dolog. A klímakatasztrófa megállítása nem csaka megújuló energiaforrásokban,vagy az elektromos autókban rejlik. A szemét metán és co2 termelése tetemes mennyiséggel járul hozzá a világ károsanyag-kibocsátásához, és ez kizárólag a mi hibánk, holott tudnánk rajta változtatni, ráadásul ez nem is lenne olyan nehéz.

lead kép: nationalgeographic.com - Randy Olson

műanyagpénzszeméthulladékemberipar