2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Alapjaiban változik meg a LEGO

2020. március 31., 12:00
Alapjaiban változik meg a LEGO

Vannak dolgok, amikről örömmel le tud mondani az emberiség, amikor a műanyagok kerülnek előtérbe. Azonban van néhány olyan is, melyet nem szívesen engednénk el, szentimentális értékei, és valódi gazdasági, fejlesztési haszna miatt. A változás azonban itt is szükségszerű. 

Mehet a levesbe 

Sok műanyagtól szabadulna az emberiség, búcsú nélkül is. Az egyszer használatos zacskók nem csak feleslegesek, de igazából már rég használhatatlanok, hiszen túl vékonyak komolyabb súly megtartásához. A műanyag evőeszközökkel étkezni kínszenvedés, a szívószálról pedig le tudunk mondani. 

kép: lego.com

Már ezek is hatalmas segítséget jelentenek, de még messze nem elegendőek ahhoz, hogy a jelenleg is fennálló műanyag hulladékokkal kapcsolatos problémát megoldhassuk. Ezeknek ugyanis nem csak a látványa nem jó, hanem az élővilágnak is komoly gondokat okoznak, valamit a klímaváltozást is gyorsítják, hiszen egyféleképpen szabadulhatunk tőlük végleg - ha elégetjük. 

 

 

 

Mindennek mennie kell? 

Ok, a zacsik mehetnek, nem fognak hiányozni, de mi a helyzet a LEGO-val? 

Ez a játék ugyanis minden egyes imádott darabkájában műanyag, a legrégebbi kis figuráktól a tematikus készletekig. Bár tény, hogy voltak próbálkozások a vállalatnál a műanyag kiküszöbölésére, és vállalták is, hogy 2025-re teljesen átállnak bio műanyagokra, ez azonban nem sikerülhet, mivel a bio műanyagokról is kiderült, hogy annyira nem jó megoldások, mivel lebomlani a legtöbb csak ipari körülmények közt tud, ami meg nem, az nem feltétlenül alkalmas a kis darabok készítésére. 

kép: Bloomberg/Getty Images

A vállalat nem állt le a kereséssel, és úgy tűnik, van megoldás a gondjaikra, de hogy pontosan mi, az egyelőre nem tiszta. Az biztos, hogy az újrahasznosítás jelentős szerepet kap majd a jövőben, és a műanyag helyettesítők, illetve egyes bio műanyagok is előtérbe helyeződnek, de kényes kérdésről van szó, hiszen a vállalat alapvető lényegi részein kell változtatni, ami se nem olcsó, se nem könnyű. Ennek ellenére számítani lehet rá, hogy a LEGO jelen lesz a mi unokáink életében is, fejlesztve a kreativitásukat, és sok szép percet szerezve a nagyszülőknek is, mikor az unokákkal együtt - vagy éppen nélkülük - építhetnek érdekes dolgokat. 

lead kép: mentalfloss.com

Ezek is érdekelhetnek