2022. december 8. csütörtök
Mária

Végre radikálisan átalakulhat a csomagolóipar

2020. április 17., 16:00
Végre radikálisan átalakulhat a csomagolóipar

A földi élet - és nem csak az emberi élet - megóvása szempontjából kiemelten fontos, hogy tegyünk valamit a műanyagszennyezés ellen. Ehhez pedig kevés az egyszer használatos műanyagok kivonása, a lehető legkisebb szintre kell visszaszorítani ennek az anyagnak a felhasználását! 

Hulladék 

Az ember életvitele hulladékkal jár. Ezen szeretnénk változtatni, de ez hosszú folyamat lesz, és addig is számolni kell a tonnaszám keletkező hulladékkal. Sürgősen megoldást kell találni hát arra a gondra, hogy mi legyen ezzel a hulladékkal. Ha ugyanis műanyag adja, akkor az nem bomlik el, vagyis akár 1000 évig is a nyakunkon marad, és nézhetjük, ahogy gyűlik. De a nézés a kisebbik baj, sajnos belőle mérgező vegyületek szabadulnak fel, az állatok megeszik, vagyis jelentősen pusztítja a környezetet. 

kép: molded-pulp-fiber.com

Kiváltása azonban nem egyszerű. Egyrészt erős, de viszonylag rugalmas anyag kell hozzá, másrészt az is fontos szempont, hogy a gyártási költségek ne legyenek magasabbak, vagy ha lehet, akkor alacsonyabbak legyenek, mint a műanyagok esetében. 

 

A papír 

Akármilyen furán is hangzik, a megoldást a papír jelenti. Nem az üveg, nem is a fém, hiszen ezek gyártási költségei jóval magasabbak, bár 100%-ban újrahasznosíthatóak. Ez igaz a papírra is, ám még meg kell felelnie a rugalmas és erős feltételeknek. Előbbivel nincsen gond, utóbbival azonban akad. 

egg-tray-machine.blogspot.com

Éppen ezért alkották meg a Pulp nevű csomagolóanyagot, mely tulajdonképpen papírpép. A pép természetesen száraz, így bármit lehet bele csomagolni, ráadásul meglepően erős is, tökéletesen megóvja a benne lévő dolgokat, minimum olyan szinten, mint a műanyag. Nem csak újrahasznosított a papír, hanem teljesen újrahasznosítható is, ráadásul a készítéséhez felhasznált vizet is újra és újra fel lehet használni, az nem szennyeződik, nem lesz mérgező, és nem is párolog el a folyamat során. 

Mindemellett kifejezetten olcsó, költségkímélőbb a műanyagnál is, és a legszebb: a természetbe kerülve könnyen és gyorsan lebomlik, hiszen semmi más, csak papír! 

lead kép: winepacks.com

Ezek is érdekelhetnek