Május 29. Szerda, Magdolna

Mi is a városi fák valódi értéke? 11 milliárd font...

null

Mire is jók egy város fái? Kicsit megtörik az állandó beton és kő látképét? Menedéket nyújtanak a madaraknak, akik aztánösszepiszkítják az autókat? Elveszik a parkolóhelyeket? Vagy tényleg van hasznuk? Nos, számszerű adatokkal igazolható, hogy bizony nagyon is van!

Fákat, sokat!

Azon túl, hogy a fák tisztítják a levegőt - amivel elvileg mindenki tisztában van - mégis mi hasznuk lehet ezeknek a zöld óriásoknak?

kép: Alamy

London is erre volt kíváncsi, így a város megrendelt egy elemzést, melyben azt vizsgálták, mennyi haszna volt a fáknak 2014 és 2018 között, méghozzá pénzben kifejezve, hiszen a legtöbb esetben a természeti értéket a gazdaság nem tudja hova tenni.

Nos, a kivizsgálás rámutatott, hogy a fák hasznosak, sőt, olyan mértékű megtakarítást tesznek lehetővé, mely egyébként megvalósíthatatlan lenne, vagyis egyre és egyre több fára lenne szükség a városokban is!

Döbbenetes összegek

A fák Londonnak a vizsgált 4 év alatt 5 millió fontot spóroltak meg csak a hűtéssel, amikor az árnyék és párásítás miatt nem kellett bekapcsolni a légkondit. Mivel a fák évente Londonban 2240 tonna szennyező anyagot vontak ki a levegőből, ezzel is hozzájárultak a város fennmaradásához. Ha ezt nélkülük kellett volna megtenni, az bizony 126 millió fontot emésztett volna fel. Mivel kellemesebbé teszik a klímát, így a munka is könnyebben megy, vagyis a négy év alatt 11 milliárd font termelési veszteséget küszöböltek ki.

kép: Alamy

Azonban azt is ki kellemelni, hogy nem minden fa azonos mértékben képes sem az árnyékolásra, sem a levegő szűrésére. Minél idősebb egy fa, annál hatékonyabb, és ezt nem lehet ellensúlyozni 10 új fa ültetésével sem. Sokszor a fák kivágását elrendelni egy pillanatra sem ingatja meg a tervezőket, pedig kellene. Egy 50-100 éves fa pótlása ugyanis a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen. Ahhoz, hogy valóban pótolni lehessen őket, időre van szükség, méghozzá nagyon sokra, mely idő pénzveszteséget is termel.

lead kép: VisitEngland/VisitEssex/Julian Birch