2022. december 6. kedd
Miklós

Tény: az erdő egészségesebbé tesz!

2019. október 12., 15:00
Tény: az erdő egészségesebbé tesz!

Egyre több érdekes dolog derül ki az erdőkkel kapcsolatban. Nem csak arról van ugyanis szó, hogy az erdőségek jelentik a megoldást a klímakatasztrófa kivédésére, és nem is csak arról a döbbenetes tényről, hogy az egyes fák kapcsolatban állnak egymással, hatalmas organizmust alkotva. 

Erdő és ember 

Mindenképpen tisztázni kell, hogy az ember nem városi lény. Hiába szeretünk autókázni, vagy a plázában vásárolni, hiába követjük a divatot, tűsarkú cipőben, a betonon járva, az ember a természethez tartozik. Létezésünk óta csupán az időnk 0.1%át töltöttük városokban, ami fontos adat, mivel, bár sokan jól érik magukat a hatalmas felhőkarcolók és a soklakásos házak közt, nem ez a természetes közegük. 

kép: thetechjournal.com

Ezt érdemes szem előtt tartani, mert a testünk nem alkalmazkodott a városhoz. A nagy településeket úgy alkottuk meg, hogy azok megfeleljenek az igényeinknek, de a testünk alkalmazkodása nem ettől függ. Nem az a gond, hogy deformálódik a lábunk a betonon, vagy a tér hiánya miatt a látásunk romolhat. A gond az, hogy az evolúciós folyamatok messze nem tartanak még ott, hogy természetes közegnek tekinthessük a betondzsungelt. 

Kell az erdő 

Leegyszerűsítve: mind a mentális, mind pedig a fizikális egészségünkhöz elengedhetetlen a természet közelsége. Erre már régen rájöttek Japánban, ahol a faölelés és az erdőjárás terápiás módszer. 

Dr. Yoshifumi Miyazaki, a Chiba Egyetem professzora elmondta, hogy a dolog nem csak “hippi elképzelés”. Az erdőben való időtöltés, mely összhangban is van azzal – vagyis nem a fakivágás - az immun és az idegrendszerre is pozitívan hat. Csökkenti a szervezetben a kortizol hormon szintjét, mely stresszhormonként is ismert, sőt, a koncentrációs képességeinket is javítja az erdőben eltöltött idő. De ennél konkrétabb összefüggéseket is felfedett a tudós, hiszen elmondta, hogy egyes fenyőféléknek az illata olyan kémiai reakciót indít el a testben, melynek hatására menő az úgynevezett natural killer (NK) sejtek száma. Ezek a sejtek felelősek többek közt azért, hogy megakadályozzák a kóros sejtburjánzást, vagyis a rák kialakulását. 

kép: express.co.uk

Innen pedig jól látható, hogy minél kevesebb az erdő, annál rosszabb helyzetbe kerül az ember, míg az erdős területek jelentős növelése pozitívan hat az egészségünkre, a hangulatunkra, a levegő minőségére a klímára, gyakorlatilag mindenre. 

lead kép: damdifino.wordpress.com

Ezek is érdekelhetnek