2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Több hely van a városokban a zöldterületeknek, mint gondolnánk!

2019. szeptember 1., 12:00
Több hely van a városokban a zöldterületeknek, mint gondolnánk!

Zöldterület növelés. Ez lehetne a zászlóshajója minden városnak, ha nem lenne vele némi gond. Jelesül az, hogy nem igazán van rá hely, vagy ha van, akkor is többet ér a díszkő, mint a zöldterület. Pedig hely lenne rá, csak egy kicsit ki kellene lépni a közparkok jelentette keretek közül. 

Fulladozó városok 

Igen, mindenki tisztában van azzal, hogy ha egy városban növelik a zöldterületeket, akkor valószínűleg kevesebb hely marad a parkolásra. A fák is hullajtják a leveleiket, és a rovarok is megjelenhetnek a területen - ez utóbbi ugyan kifejezetten jó, de sokan mégsem örülnek neki. Mivel jellemzően a rövid távú kényelem fontosabb az emberiségnek, mint a hosszabb távú túlélés, így a legtöbb városban nem a zöldítés az elsődleges. Pedig így a város megfullad. 

kép: hu.pinterest.com

Ne nem az a baj, hogy nem lesz, ami oxigént termeljen. A gond azzal van, hogy nincs, ami megszűrje a levegőt, megtisztítsa azt a portól. A városokban így a szmog mindennapos, ami nem csak rossz, de egészségtelen is. Arról már nem is beszélve, hogy az egyre melegebb nyarak a betondzsungelekben még elviselhetetlenebbek lesznek, köszönhetően a hőszigeteknek, melyek éppen a zöldterületek hiánya miatt alakulnak ki. És ezen nem segítenek a napernyők sem, hiszen a fák nem csak árnyékot adnak, hanem párologtatnak is, ezzel jelentősen hűtve a környezetüket. 

Jó-jó, de mégis hova? 

A fenn felsorolt indokok ellenére is folyamatosan az a kifogás, hogy nincs hova növényeket telepíteni. Nos, ez viszont gyenge kifogásnak is, hiszen nem kell messzire menni jól működő ötletekért. A szomszédban, Bécsben a házfalakat használják kertek gyanánt. Mutatós futónövényeket ültetnek, melyek támasztékra futnak, és így jelentősen képesek növelni a városi zöldterületeket.

kép: sedumgreenroof.co.uk 

A hollandok sem várnak a sült galambra. Náluk a buszmegállók teteje zöldül ki. Bár önmagában egy megálló nem túl nagy terület, de összeadva már egy kisebb park is összejön belőlük. És akkor még nem is beszéltünk arról a lehetőségről, melyet a zöldtetők jelentenek. Ezek a megoldások a városokban is ideálisak, hiszen remek szigetelők, és a tetejükön lévő kert akár közösségi térként is szolgálhat. De ha nem akarunk vele bajlódni, akkor csupán be kell ültetni, mikor elkészül, és már végeztünk is. A levegő tisztítása így is megtörténik, a rovarok lakhelyet kapnak, a város pedig egy kicsit jobb hely lehet. Csupán el kell kezdeni az ültetést... 

lead kép: efb-greenroof.eu

Ezek is érdekelhetnek