2022. december 8. csütörtök
Mária

Teljesen eltűnhet az Amazonas esőerdő

2019. november 4., 08:00
Teljesen eltűnhet az Amazonas esőerdő

Fordulóponthoz érkezhet a világ az Amazonas esőerdőivel kapcsolatban - állítja Monica de Bolle a Peterson Nemzetközi Gazdaságtudományi Intézet vezető munkatársa. Ezzel többen egyetértenek, de vannak, akik az adatokat megkérdőjelezik. 

Erdőirtás 

Az tudjuk, hogy az Amazonas medence esőerdői hatalmas anyagi és ökológiai értéket képviselnek. Sajnos előbbi fontosabb, mint utóbbi, igaz, csak addig, amíg a zöld felület eltűnése nem okoz kritikus gazdasági katasztrófát is az ökológiai apokalipszis mellett. 

kép: interestingengineering.com

Az esőerdők jelentős része Brazília területén fekszik, és bár az erdőség fennmaradása az egész világot érintő problémakör, mégis, Bolsanaro elnök megteheti, hogy jelentős lazítson a terület védelmén. Ennek pedig ára van, azon túl, hogy a politikus népszerűségre tesz szert azok körében, akik hasznot tudnak húzni az erdőirtásokból. Ez az ár pedig végzetes lefolyású is lehet, ami a “tulajdonos” országok gazdaságát is jelentősen fogja érinteni. 

Fordulópont 

Monica de Bolle szerint, ha ebben az ütemben folyik az erdőirtás, illetve ha még fokozódik is – ami a mostani trend szerint várható -, akkor két éven belül az esőerdő rendszere összeomlik. Ekkorra ugyanis a fák párologtatása a kritikus szint alá csökken, így az erdőség nem lesz képes továbbra is annyi esőt termelni, mely a fennmaradásához kellene. Ennek következtében pedig szavanna alakulhat ki a területen, ami számtalan már most is ritka faj végleges eltűnését jelentené. Ez azonban csak ritkán érinti meg a döntéshozókat, az azonban már inkább, hogy az erdőség eltűnése több milliárd tonna szén-dioxid felszabadulását eredményezné, mely jelentősen járulna hozzá a globális felmelegedés gyorsulásához. A szakember szerint megoldást jelenthetne, ha a barzíl bankok csak olyan projekteket finanszíroznának, melyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is. 

kép: fairobserver.com

Boll elméletét több éghajlatkutató is támadja, szerintük ugyanis az ilyen volumenű irtásnövekedés nem reális. A szakemberek szerint Bolle gazdasági szempontok alapján kalkulál, és nem veszi figyelembe a környezetvédelmi, illetve a klímaszempontokat, amik az államokat kötik. Azt azonban még a legelismertebb ellenzők is hozzáteszik, hogy Isten irgalmazzon nekünk, ha Bolle számításai mégis helyesnek bizonyulnak, mert a természet nem fog. 

lead kép: ietravel.com

Ezek is érdekelhetnek