2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

Bolsanaro a világ tüdőrákja ?

2019. augusztus 9., 08:00
Bolsanaro a világ tüdőrákja ?

Az Amazonas esőerdő a Föld tüdeje, melynek fontosságát a kutatók, tudósok és környezetvédők nem győzik hangsúlyozni. Ez azonban kevés, hiszen az erdőség 60%-a Braziliában található, ahol a januárban hivatalba lépett elnök nem osztja a világ környezetvédőinek nézeteit. 

Pontos adatok 

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai alapján tavalyhoz képest idén júliusban megháromszorozódott az erdőírtás mértéke az Amazonasz esőerdejében, a brazil területeken. Tavaly ilyenkor 597 négyzetkilométernyi erdő enyészett el az ember keze által, mely valamivel nagyobb, mint Budapest. Idén azonban már 2255 négyzetkilométer erdőt irtottak ki, mely majdnem akkora, mint egész Luxemburg. 

kép: telegraph.co.uk

A hatalmas kitermelésért a környezetvédelmi szervezetek elsősorban Bolsanaro elnököt hibáztatják, pontosabban azt a politikát, amit folytat. Az elnök ugyanis úgy kívánja a régió gazdaságát fellendíteni, hogy sokkal lazábban kezeli az Amazonas esőerdejének védelmét, ösztönzi a kitermelést, amitől a helyi szegénység csökkenését reméli. 

Az adatokra válaszul az elnök megkérdőjelezte azok pontosságát, majd megvádolta az ügynökséget, hogy rossz hírét kelti az országnak, illetve eltávolíttatta az intézmény vezetőjét. Ennek ellenére mind a nemzetközi tudományos világ, mind a helyi szakemberek és a távozó vezető is kiállnak az adatok hitelessége mellett. 

Kié is az erdő? 

A klímakatasztrófa átértékeli, mit is várunk el egy erdőtől. Eddig a kivágott fák jelentették a profitot, mára azonban a klímavédelemben betöltött szerepe adja az erdő egyre magasabb értékét. 

kép: wwf.panda.org

Ahogyan azt is átértékeltük, hogy is hoz pénzt egy fa, úgy ideje lenne azt is tisztázni, hogy az olyan jelentős erdőségek, mint az Amazonas medence esőerdeje, kinek a tulajdonát is képezi. Mert bár tény, hogy Brazília területén található az erdő 60%-a, a világ időjárásának és klímájának alakulásában betöltött szerepe miatt a bolygón élő minden egyes lényt befolyásolja annak megléte. Ennek megfelelően nem szabadna, hogy az ekkora jelentőséggel bíró erdőségekről egyetlen ország egyetlen politikai irányzatot képviselő tábora döntsön, ahogyan nem engedjük azt sem, hogy egy mindannyiunk életére hatást jelentő atomfegyverkezés megindulhasson. Előbbi is kihalással fenyegeti az emberiséget, utóbbi, az erdők eltűnésének lehetősége sem kevésbé veszélyes folyamat. 

lead kép: rainforest-rescue.org