Június 26. Szerda, János

Kína ellentmondásos intézkedése a koronavírussal kapcsolatban a természetvédelemnek is rossz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus járvány pozitív hozadékai közt szoktuk emlegetni a levegő tisztulását, vagy a pazarlás minimalizálását is. Azonban kevés szó esik arról, hogy mit is eredményezett Kínában egy olyan járvány, mely a vadállatok kereskedelme miatt alakult ki.

Vadon vagy nem vadon

Kína sok olyan kulturális tényezővel rendelkezik, melyet a nyugati emberek nehezen értenek meg. Ilyen a macskák vagy éppen a kutyák elfogyasztása, de ide tartozik az a számtalan vadállat is, melyeket a piacon élelmiszerként értékesítenek. Ma már tudjuk, hogy ez nem csak környezet és állatvédelmi szempontból problémás, hanem olyan veszélyeket is rejt magában, mint amivel most kénytelen szembenézni a világ.

kép: Tony Hisgett/Wikipedia

Természetesen a kínai kormány válasza nem váratott magára sokat: betiltották a vadállatok kereskedelmét, aminek az egész világ örült - talán csak az azokat előszeretettel fogyasztó emberek nem. De az öröm nem lehet teljes, mert kiskapuk most is maradtak, egyikük pedig akkoráranőtt, hogy feloldhatatlan ellentmondásba keverte a vezetést is.

Teszem, vagy nem teszem

Nem kell meglepődni, nem csak a kínai kormány tesz egymásnak ellentmondó intézkedéseket. Kanadát például teljes mellszélességgel kiáll a klímaváltozás elleni fellépés mellett, de ez nem akadályozza meg abban, hogy engedélyt adjon az olajhomok elképesztően szennyező kitermelésére.

Kína esetében ez így néz ki: a vadállatok kereskedelme tiltott, de a koronavírus elleni védekezéshez ajánlott szerek listáján szerepel egy anyag, mely a “Tan ReQuing” név alatt fut. Ez medveepe injekciót jelent, mely a hagyományos kínai orvoslás egyik kelléke. Vagyis bár a vadállatok kereskedelme már tiltott, a belőlük készült termékeké egyáltalán nem - erről számolt be az EIA, vagyis a londoni Környezetvédelmi Nyomozó Ügynökség.

kép: news.csudh.edu

Ez a hír nem csak azért rossz, mert lehetőséget teremt hasonló járványok kitörésére, hanem azért is, mert továbbra is erősen veszélyezteti a biodiverzitást. A kínai kultúra szerves része a hagyományos gyógyászat is, melyben egyáltalán nem ritkák a medveepéhez hasonló “gyógyszerek” és kencék használata.

lead kép: four-paws.org.uk