2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

Úgy tűnik, Kanada sem gondolja olyan komolyan a környezetvédelmet ...

2020. február 7., 12:00
Úgy tűnik, Kanada sem gondolja olyan komolyan a környezetvédelmet ...

Egy ország vezetése nagyon sokat tehet azért, hogy az adott terület milyen környezetvédelmi álláspontot képvisel. Ezt nagyon jól mutatja az USA példája, ahol egyre másra tűnnek el azok a törvények és rendeletek, amik a környezetet védenék. Most azonban Kanada készül olyan lépésre, mely elszomorító. 

A környezetvédő Kanada... 

Kanada a világ népességének csupán 0.5%-át adja, holott egy igen nagy területű országról van szó. Ez azonban nem akadályozza meg az országot abban, hogy néhány év múlva a kiemelt szennyezők közé “küzdje” fel magát. 

kép: mining.com

Nagy igazság, hogy igazán akkor ismerünk meg valakit, ha egy lehetőséget tolunk elé. Hiába a környezetvédelem, az elkötelezettség és az ígéretek, a pénz jellemzően sokkal erősebb érv. A kanadai emberek szeretik a természetet, és éppen ezért egy olyan kormánynak szavaztak bizalmat, mely kiemelten kezeli a környezetünk védelmét, minden szempontból. Legalábbis ez volt az ígéret, de a gyakorlat most egészen mást mutat. 

 

Pénz beszél... 

Kevesen tudják, de Kanada a világ harmadik legnagyobb olajkészletével rendelkező országa. A megújuló energiák korában, a klímakatasztrófa árnyékában egy ilyen ország is elfordul a fosszilis energiahordozóktól, legalábbis ezt várnánk el tőlük, igéreteik alapján. Most azonban a kormány a következő hetekben jóváhagy egy új olajhomok bánya projektet, mely 2060 – ban is vígan működni fog. 

kép: energytoday.net

Az olajhomok nem csak különösen szennyező anyag, de a kitermelése is borzalmas pusztítással jár együtt. A tajga erdőségei azonban most még nem érnek annyit, mint az olaj, így dacára annak, hogy a kanadai kormány harsogja magáról, hogy klímasemlegessé kíván válni, azért hosszú évtizedekre tervezi azt is, hogy fosszilis energiahordozókra támaszkodik majd a gazdaságuk. Ez pedig kicsit olyan, mintha egy alkoholista állítaná, hogy már nem iszik, de azért 40 évnyi konyakkészletet halmozna fel a pincében - ahogyan azt a The Guardian megfogalmazza. Az ember szeretne hinni az alkoholistának, de a konyakot látva minimum kétségei támadnak az igazmondás felől. 

lead kép: pixtale.net

Ezek is érdekelhetnek