2022. december 8. csütörtök
Mária

A koronavírus miatt lényegesen csökkent Kína károsanyag kibocsátása

2020. február 23., 13:00
A koronavírus miatt lényegesen csökkent Kína károsanyag kibocsátása

Kína az az ország, mely az egyik legnagyobb gazdasági fejlődést képes felmutatni. Emellett lakossága is hatalmas, természetesen a top 3-ban is benne van. A termelés és a sok ember pedig azt is eredményezi, hogy a legszennyezőbb ország a világon - dacára, hogy a legintenzívebben fejlődő napelem-iparral rendelkezik. 

Csapás 

A koronavírus megjelenése tragikus következményekkel jár Kínában. A karanténok, és az általános pánik sem tettek éppen jót, de maga a vírus is komoly problémákat, és sajnos sok halálesetet is hozott magával. 

kép: nytimes.com

A járvány kitörése egy olyan időszakban történt, mikor Kínába egyébként is visszatérnek azok, akik más országokban élnek, mivel éppen a holdújév időszakában robbant ki a járvány. Mivel még mindig nem vagyunk túl a betegség terjedésén, és várhatóan csak nyáron leszünk képesek teljesen megfékezni azt, addig Kína számára nem csak az emberi veszteségeket kell elviselni, hanem a gazdasági hanyatlást is, hiszen rengeteg helyen kényszerszünetet rendeltek el, a járvány megfékezésének - lassításának érdekében. 

 

Kevesebb munka – kevesebb kibocsátás 

A tavalyi év hasonló időszakának kibocsátási adatai döbbenetesen nagyok. A holdújévi ünnepségeket követően 400 millió tonna volt a kibocsátás, de február 3 és 16 közt is elérte a 300 millió tonnát. Ezeket az adatokat vetette össze a mostani időszak kibocsátásaival a finnországi Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA). 

kép: newscientist.com

A tanulmányban rámutattak arra, hogy a gazdasági visszaesés bár szörnyű okokra vezethető vissza, a kibocsátási adatoknak jót tett. Az idei év hasonló időszakában legkevesebb negyedével, vagyis 100 millió tonnával esett vissza a co2 kibocsátás, és persze más gázok levegőbe jutása is mérséklődött. Az ipar megtorpanása bizony érezhető, nem csak a termelési adatokban, hanem abban is, hogy tisztább és élhetőbb légkör jött létre a területen. Elkeserítő, hogy egy ilyen jó hírhez egy olyan borzalmas esemény kellett, mint egy járvány kirobbanása, mely az egész világot fenyegetheti. 

lead kép: edition.cnn.com

Ezek is érdekelhetnek