Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Lehet-e környezetbarát egy olyan gigászi szörny, mint a Hummer?

Zöld zóna
2020. február 17. 16:00
null

Az elektromos közlekedésre való áttérés komoly lépés lehet a klímakatasztrófával szemben, amit így mindenképpen meg kell tenni. Persze nem árt az ésszerű keretek közt maradni, és azt is megérteni, hogy a fogyasztói magatartásunkon is változtatni kell, ha valódi eredményt akarunk elérni.

Nem mind arany...

Nem szabad elfelejteni azt a tényt sem, hogy jelenleg – ez persze változni fog - még nem sokkal jobb azelektromos autózás, mint a hagyományos, pontosabban a benzines. Ennek oka, hogy az áram, melyet ezek az autók használnak nem megújuló forrásból származik, vagy csak részben. Ennek ellenére meg kell kezdeni az áttérést, hiszen ez kell ahhoz, hogy a dolog kellő időben megtörténhessen, kellő mennyiségben legyen képes csökkenteni a szén-dioxid mennyiséget.

kép: businessinsider.com

Azzal is számolni kell, hogy még bőven van mit megoldani ezekkel az autókkal kapcsolatban. Egyrészt a hatótávon kell javítani, amire ma már nagyon ígéretes próbálkozások vannak (a Tesla már 1000 kilométer feletti hatótávokat is ígér), illetve mindenképpen foglalkozni kell az autók olthatóságával is. Jelenleg ugyanis egy esetleg kigyulladó elektromos jármű oltása elképesztően nehéz, ennek megfelelően pedig potenciálisan veszélyt jelent az utasokra nézve is.

Nekünk is változni kell

A fogyasztói magatartásunkon is változtatni kell. Ennek oka az a megalománia, mellyel szinte minden újdonsághoz állunk. Erre talán tökéletesebb példát nem is lehetne találni, mint a most újjászülető Hummert.

A közúti tank valóban biztonságos, azt is megmutatja, tulajdonosa jól el van eresztve anyagilag, de a fogyasztása borzalmasan magas. Most feltámasztják ezt az autót is, de elektromos formában. A méretei nem igazán változnak majd, hiszen ez volt igazivonzereje, és 1000 lóerős motort is ígérnek hozzá. Ez a hatalmas méret azonban rengeteg energiát is igényel, ha mozgatni akarjuk. És itt érkeztünk el a problémához.

kép: autotribute.com

Sajnos az ember nehezen fogadja el, hogy egyszerűen nincsen szüksége ilyen, és ehhez hasonló autókra, vagy más, hasonló eszközökre. Még családi autónak is hatalmas, a teljesítménye pedig feleslegesen nagy, hiszen kihasználni sem igazán lehet. Ellenben áramot hatalmas mennyiségben fogyaszt, vagyis elindulunk azon az úton, hogy mivel a megújulók olcsón és szennyezés mentesen biztosítják az áramot, akkor pazarolni is lehet azt, dögivel. Ez azonban már egyszer rosszul sült el, és többször is úgy fog.

lead kép: wypr.org

Hiába a megújuló források, a szelet sem lehet a végtelenségig kihasználni, hiszen minden turbina lassít rajta – hatalmas mennyiségben pedig ez a lassulás már számottevő, mely változásokat eredményezhet a Föld egészén. A tudatos vásárlás lényege nem csak az, hogy helyi termelőktőlvásárolunk, és igyekszünk karbon semlegesen előállított termékek mellett letenni a voksunkat. Az is hozzátartozik, hogy vásárlás előtt feltesszük magunknak a kérdést: valóban szükségem van erre?

környyezetbarátklímaautóelektromosemberközlekedés