2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Jön a tömeges e-autózás kora

2019. szeptember 15., 13:00
Jön a tömeges e-autózás kora

Az elektromos autózás korát éljük, legalábbis a legelejét. Egyre több zöld rendszámos autót lehet látni az utakon, melyek közül egyre több a teljes egészében elektromos hajtású kocsi. De sajnos ezek az autók a nagyközönség számára egyelőre elérhetetlenek, nálunk legalábbis mindenképpen. De már nem sokáig. 

Türelem 

Már nem kell olyan sokat várni ahhoz, hogy kevesebb - lényegesen kevesebb - pénzből is elektromos autóhoz lehessen jutni. Ennek két oka is van. Egyrészt a használt autók közt is megjelennek az elektromos hajtású kocsik, egyre nagyobb számban, másrészt a gyártók is igyekeznek jelentősen csökkenteni az áraikat. Ehhez valószínűleg állami támogatások sora is társul majd, aminek eredményeképpen 5 éven belül - akár rövidebb idő alatt is – 10 000 eurós áron is kínálhatnak e-autót, legalábbis a Renault erre törekszik. 

kép: telematicswire.net

A cég célkitűzése messze nem megvalósíthatatlan, hiszen a kereslet is egyre nő, és a versenytársak is sorra jelennek meg, akár a gombák eső után. Sőt, egyes esetekben olyan gyártók is piacra lépnek Európában, akik csak az elektromos modelljeikkel merészkednek ilyen messzire, ez azonban jó hír, hiszen bővül a piac, lefelé mozognak az árak. 

Tényleg olyan jó? 

10 000 euró, azaz nagyjából 3 400 000 forint körül egy elektromos autó nagyon jó áron érhető el, hiszen csak nagyon kevés új autót találunk ennyiért. Persze ehhez jönnek még járulékos költségek, de az ár akkor is kecsegtető. Hogy megéri-e elektromos autóra váltani? 

Ha a Föld érdekeit nézzük, akkor a válasz igen, bár egyelőre ez nem olyan egyértelmű. Az elektromos autózás a nem megújulókkal termelt áram, valamint az akkumulátorok miatt messze nem olyan környezetbarát, mint lehetne, de ez remélhetőleg csupán idő kérdése. A fejlődés iránya mindenképpen ez, valamint alternatívaként a hidrogén hajtás. A benzinnek és a gázolajnak biztosan leáldozott. 

kép: fleetnews.co.uk

Egyes gyártók odáig mentek, hogy teljesen elhagyják a fosszilis üzemanyagokat használó típusok gyártását, és kizárólag elektromos autókat gördítenek le a gyártósorról. Vagyis a váltás előbb vagy utóbb szükségszerű lesz. Ha a saját pénztárcánkat nézzük, akkor már most is időszerű lehet. Az elektromos autózásba “beszállni” drága mulatság, de a fenntartás és a működtetés olcsóbb. Ha pedig az autók árai is azon a szinten lesznek, amit a Renault ígér, akkor már nem is lehet kérdéses, hogy megéri-e. 

lead kép: endesa.com

Ezek is érdekelhetnek