Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

A körkörös gazdaság modellje egyelőre csúnyán pofára esett

Zöld zóna
2020. január 27. 12:00
null

A szűznyersanyagokratámaszkodik a világ, és ez nem változik, annak ellenére sem, hogy tudjuk, komoly gond lesz belőle, és azt állítjuk, nem így akarjuk csinálni. A számok azonban makacs dolgok, és itt az ideje, hogy végre lássuk: beszélni valamiről, vagy megtenni messze nem ugyan az.

Nyersanyag

A gazdaság a világon a nyersanyagokra épül. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen ezek az anyagok túlnyomó többségükben nagyon sokszor felhasználhatóak. Csakhogy van egy kis probléma, méghozzá az, hogy nem használjuk őket, csupán csak egyszer, aztán mennek a szeméttelepre. Ott várakoznak, míg megértjük, ez így nem mehet tovább.

kép: thesrpskatimes.com

2017-ben a világ elérte az éves 100 milliárd tonnányi nyersanyag felhasználását. Ez a szám soha ezelőtt nem volt ilyen magas. Ide tartoznak a fémek, az ásványok, a biomassza és természetesen a fosszilis energiahordozók is. És ebből mennyit hasznosítottunk újra? 8.6%-ot, ami nevetségesen alacsony érték, főleg, ha azt is nézzük, hogy ezt megelőzően 96 milliárd tonna nyersanyagnak a 9.1%-a került újrahasznosításra.

Körkörörsség

A körkörös gazdaság modellje éppen ezt a durva egyenlőtlenséget hivatott kiküszöbölni. A módszer egyszerűen az, hogy amit egyszerkiemeltünka Földből, azt használjuk a lehető legtovább, és csak végső esetben nyúljunk újra a szűz nyersanyaghoz. Ez nagyon jól hangzik, mindenki egyetért vele, de a számok alapján tenni nem akarunk érte.

kép: arjunakencana.com

Nyilván nem lenne olcsó az átállás, hiszen a világ arra van berendezkedve, hogy kiemelje a nyersanyagokat, nem arra, hogy újra felhasználja azokat. A lépést azonban meg kell tenni, méghozzá gyorsan, hiszen a nyersanyagok is véges mennyiségben állnak a rendelkezésünkre, és azt sem szabad elfelejteni, hogy köztük jónéhányra nem csak nekünk van szükségünk.

Az újrahasznosítás jelentős fokozása pedig nem csak a Föld szempontjából lenne jó. A hulladék mennyisége ezzel minimálisra csökkenthető, ami helytakarékos, és persze nem utolsó sorban tisztább és egészségesebb környezetet is jelent. A körkörös gazdaság a jövő, ez nem is kétség, már csak azt kell megvárni, hogy pénzügyileg is megérje az átállás a cégóriások számára.

lead kép: euractiv.com

fenntarthatónyersanyagFöldembergazdaságélet