2022. január 18. kedd
Piroska

Hullámzó, futurisztikus épülettel gazdagodik egy francia város

2019. április 18., 08:00
Hullámzó, futurisztikus épülettel gazdagodik egy francia város

Aix-Les-Bains franciaországi település egy hatalmas lépés tett a fenntartható fejlődés felé, amikor népszavazással fogadtak el egy innovatív építészeti tervet, mely a város egyik nevezetességének ad új köntöst.

Történelmi múlt

A városban az egyik nevezetesség a római korból megmaradt fürdő, melyet nem csak felújítanak, de integrálnak is egy olyan innovatív épületbe, mely megfelel az új kor kihívásainak. Ezek természetesen az energia és a természet területén jelentkező igények, melyeket az épületek terén egyre több város is szem előtt tart.

kép: inhabitat.com

A Vertikális erdők sikere Milánóban szerencsére egyre több tervezőirodát inspirál arra, hogy merjenek nagyot álmodni, és merjék keresztezni a városi igényeket a természet behozásával, a klímaváltozás gerjesztette sürgető igényekkel. Ennek megfelelően Vincent Callebaut építész terve győzedelmeskedett azon a megmérettetésen, melyet a felújításra, átépítésre írtak ki, és amiben a polgárok dönthettek. Az építész arról ismert, hogy tervei futurisztikusak, de minden részletükben harmonizálnak a természettel, összhangba hozva az várost a vidéki létet.

kép: inhabitat.com

The Foam of Wawes

Az épületegyüttest a The Foam of Wawes névre keresztelték, ami magyarul a hullámok tajtékja-két fordítható. Az épület két toronyból és egy nagyobb, kevésbé formabontó alapból tevődik össze.

A tervezésnél több szempontot is fegyelembe kellett venni. Az épületek ugyanis nem csak turisztikai célokat szolgálnak. 185 „zöld lakás” is kialakításra kerül bennük, a hozzájuk tartozó parkolókkal, valamint üzleti célokat is szolgál majd a hullám.

kép: inhabitat.com

A természet megjelenítése a formavilágnak köszönhetően minden egyes szinten nagy mennyiségben lehetséges. A hullámvonalú kialakítás miatt az erkélyek nagyok, és azokon a növényzet gond nélkül elfér, agy fákat, bokrokat is telepítenek majd ide. Fontos szempont volt az is, hogy az épület energiahatékony legyen, valamint több energiát termeljen, mint amennyit elfogyaszt. Ennek megfelelően a tetőn napelemes rendszer kerül kialakításra, valamint az épület tervezésénél a természetes hűtés és fűtés lehetőségeit is figyelembe vették.

kép: inhabitat.com

A körkörös gazdaság szellemében készülő épületben egy iskola oktatási területe, valamint wellness részleg is helyet kap. Ez utóbbi érthető, hiszen a fürdő megőrzése, és kihasználása ugyanúgy cél volt, mint az innovatív, természetközeli formavilág megalkotása.

lead kép: cladglobal.com

Ezek is érdekelhetnek