2023. január 31. kedd
Marcella

Narancslé naracspohárból, mert így stílusos és környezetbarát

2019. szeptember 19., 12:00
Narancslé naracspohárból, mert így stílusos és környezetbarát

Az ember kényelmes és feledékeny lény. Ha elindul valahova, ritkán cipel magával olyan dolgokat, amikre nincsen feltétlenül szüksége, és hát a boltokban szinte mindent megkaphat, amire csak kedve szottyan. Ilyen az is, amikor megszomjazik, mert bár nem áll semmiből magunkkal vinni egy üveg vizet, ha mégsem tettük, veszünk egyet, műanyagban... 

Mindenütt műanyag 

A műanyag annyira az életünk része, hogy nem is nagyon tudjuk, hogyan lehetne lemondani róla. Abban van a víz, az élelem, de még a műanyagokat is műanyagba csomagoljuk, mintha kötelező lenne. Csomagolást kapnak a gyümölcsök és zöldségek is, azok is, melyeknek héját nem esszük meg, és ami megvédené az ehető részt a szennyeződésektől. De mi csak csomagolunk és csomagolunk, rendületlenül. 

kép: insideretail.asia

Pedig a műanyag kikerülhető úgy is, hogy a kényelem nem sérül. Persze ehhez is kellenek kompromisszumok. Jelen esetben az, hogy az ember válasszon egy pohár frissen facsart narancslevet, ha szomjas, méghozzá abból a gépből, mely igencsak impozáns megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. 

Narancslé narancspohárból 

A Carlo Ratti Associati nemzetközi formatervező cég állt elő egy olyan narancsfacsaró géppel, mely többet tud, mint hinnénk. Egyrészt feltűnő, mivel a tetején a narancsadagoló nem olyan, mint megszokhattuk. Több körös lefutású spirál díszíti, mintha csak egy napernyő lenne a fejünk felett. Ebben a napernyőben azonban mintegy 1500 narancs fér el, vagyis nem kell túl sűrűn tölteni a gépet. 

kép: horecatrends.com

A gép facsar, ahogyan minden hasonló eszköz, majd csurgatja is a frissítő italt, de hogy mibe, az már igazán innovatív. Ehhez azonban a gép mérete is növelésre szorult. 

A szerkezet alját ugyanis összeépítették egy 3D nyomtatóval, ami szerencsére nem műanyagot használ. A nyomtatóba a gép alján összegyűlt narancshéj kerül. Ezt a gép szárítja, őrli és politejsavval keveri, így egy bioplasztikus anyagot kap. Ezt megolvasztja, majd nyomtat vele egy poharat. A pohár pedig lebomlik, vagyis a rendszer tökéletesen bekapcsolható a körkörös gazdaság modelljébe. Ráadásul így a narancshéj is kap még egy hasznosítási formát, ami külön öröm, és műanyagmentes felfrissülést tesz lehetővé.

lead kép: dezeen.com

Ezek is érdekelhetnek