Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Tegyünk a tervezett elévülés ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Petíciót indított a Magyar Természetvédők Egyesülete a gyártók ellen, illetve azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy megkárosítanak minket azzal, hogy a termékeket úgy alakítják ki, hogy azok egy - két éven belül tönkre is menjenek.

Tervezett elévülés

Sokszor hallhattunk nagyszüleinktől, hogy ők bizony nem cserélik le a régi rakéta porszívójukat, mert az még 30-50 év után is működik. Igaz ez a robotgépekre, sőt, még a régi ruhák is sokkal tartósabbak voltak a mostaniakhoz képest. Az ok a tervezett elévülésben rejlik.

kép: adrecyclingmachines.com

Kereskedelmi oldalról egy zseniális ötlet, hiszen úgy alkotnak meg egy – egy terméket, hogy az belátható időn belül cserére szoruljon. Emellett sokszor arról is gondoskodnak, hogy a javítás vagy lehetetlen legyen, vagy annyira drága legyen, hogy ne érje meg, így a vevő egy új terméket vásárol. Ha pedig az adott termék nem megy tönkre, akkor a design változik, amimegintcsakúj termék vásárlására ösztönzi a vevőket.

Ezzel a gyakorlattal azonban megkárosítják a vevőt is, hiszen egy porszívót, egy ruhát vagy egy cipőt alapesetben nem egy vagy két évrevásárolunk, hanem ennél lényegesen többre.

Tegyünk ellene

Az MTVSZ petíciójában szeretné elérni, hogy a tervezett elévülést beépítő társaságokat komoly pénzbírsággal sújtsák, amire azért kicsi az esély, hiszen ez agyakorlataz egyik mozgatórugója a jelen gazdaságnak. Ugyanakkor tény, hogy a tervezett elévülés olyan károkat okoz, melyeknek a következményei beláthatatlanok.

Nem is arról van szó, hogy mennyi pénzt húznak ki a vásárlók zsebéből, hanem arról, hogy mennyi hulladék is keletkezik általa. A hulladék kezelésében pedig az emberiség finoman szólva sem jeleskedik, vagyis a szemét látványa mellett számolni kell a mérgező anyagok kioldódásával, és a betegségek terjedésével is, ami nem kifejezetten jó dolog.

kép: s2s.uk.com

A petícióban azonban az is szerepel, hogy a kötelező jótállást terjesszék ki első lépésben 5, majd 10 éves intervallumra. Mindemellett a javíthatóság biztosítása is fontos lenne, hiszen így egyrészt munkahelyeket lehet teremteni, másrészt új gazdasági ágazat is születhet, és persze nem utolsó sorban a hulladék mennyisége is jelentősen csökkenthető. A petícióittérhető el.

lead kép: umweltbundesamt.de