Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Sokat teszünk a műanyagok ellen - látszólag

null

Elképesztően drága dolog aműanyagokelleni harc, ennek megfelelően a legtöbb vállalat nem igazi megoldásokkal, csupán olcsóbb, látszatra tökéletesen környezetbarát lehetőségekkel áll elő, amivel azonban csak további gondokat generál - erre hívja fel a figyelmet a Greenpeace, és sajnos igazuk van.

Alternatívák?

A műanyagok elleni küzdelemnek egyetlen igazán hatékony módja létezik: az, ha nem gyártjuk!Ez azonban sok pénzt venne el a vállalatoktól, tekintve, hogy a világ műanyaggyártása egyre csak nő. Mivel a műanyag nagy üzlet, így nem is mondanak le róla olyan könnyen. Itt jön a képbe az alternatív megoldás.

100%-ban újrahasznosítható műanyag csomagolás. Ez csodálatosan hangzik, de igazából semmi nem történt. Ahhoz, hogy bármi előnye is legyen, újra kellene hasznosítani, azonban a világon eddig megtermelt milliárd tonnányi műanyagnak csupán 9%-át(!) hasznosítottuk újra, és nem valószínű, hogy ezért fogjuk megtenni, mert a termék csomagolására rá van írva, hogy újrahasznosítható.

kép:pppmi.com

Biológiailag lebomló műanyag szintén fantasztikusan hangzik, de itt is van némi bibi. Egészen pontosan az, hogy bár valóban képes lebomlani ez a fajta műanyag, ehhez ipari körülmények, megfelelő nyomás és megfelelő hőmérséklet szükséges. A lebomló szóról sokan arra asszociálnak, hogy a komposztra lehet dobni a csomagolást, ez azonban nem igaz, de persze a marketingesek ezt nem emelik ki a terméken.

És ha nem műanyag?

Alapvetően azzal van a baj, hogy ragaszkodunk az eldobható eszközökhöz és egyszer használatos darabokhoz, mert kényelmesek. De semmi esetre semkörnyezettudatosak, még akkor sem, ha lebomló anyagból készülnek.

A papír csomagolásvalóban komposztálható, de fák millióidőlneka porba, hogy mi csomagolhassunk, ezzel pedig messze nem vagyunkkörnyezettudatosak. Az újrahasznosított papírcsomagolás egy fokkal jobb, de ehhez nekünk is tenni kell a szelektív gyűjtéssel, ami sajnos nem éppen az emberiség erőssége.

kép:justdial.com

A fém és üveg esetében is pontosan ugyan az a helyzet. Jó megoldás lehet, DE csak akkor, ha szelektíven gyűjtjük, ésújrahasznosítjuk! A természetvédelmi szervezet éppen ezért úgy gondolja, hogy többlépcsős intézkedésre lenne szükség a változáshoz.

Mindenekelőtt az egyszer használatos műanyagok betiltására, minden szinten, kivétel nélkül. Ezen felül ösztönözni kell a lakosságot a szelektálásra, valamint egy bevált, de azóta kivezetett rendszer is tökéletes megoldás lehetne, ez pedig a betétdíj. Emellett a környezetvédelmi díj drasztikus emelése is sokat javíthat a helyzeten, valamint a szabályozások szigorítása, és azok betartatása is nagy segítség lenne.

lead kép: newerapr.co.uk