2023. március 21. kedd
Benedek

Papírból isszuk majd a Coca-Colát

2019. október 23., 15:00
Papírból isszuk majd a Coca-Colát

Azt azért nem lehet mondani, hogy a Coca-Cola nem igyekszik tenni a környezetvédelemért. Ez persze nem is csoda, hiszen pár évvel ezelőtt a környezetvédők szembesítették azzal, amit a vállalat valószínűleg addig is tudott: az óceáni műanyaghulladék nagy többségéért ez a cég a felelős. 

Műanyag  

A műanyaghulladékok túlnyomó többsége a csomagolóipar terméke, ezek közt is jelentős mennyiségben a PET palackok vannak. Az óceánokban is lebeg ezekből néhány ezer tonnányi, melyekkel nem csak az a baj, hogy nem bomlanak le - némelyik gyakorlatilag sohasem -, hanem az is, hogy folyamatosan csendesen mérgezik a vizet. A kioldódó kémiai anyagok, illetve a mikroműanyagok folyamatosan szivárognak - ekkora mennyiségnél inkább ömlenek - a vizekbe, és bizony előbb vagy utóbb visszajutnak hozzánk is. 

kép: premiumbeautynews.com

A Coca-Cola, mint az egyik legnagyobb szennyező ma már tudja, hogy tennie kell, ha csak nem akarja elveszteni a fogyasztók egy jelentős bázisát. Ezt pedig nyilvánvalóan nem akarja, így rohamtempóban lépeget a cél felé. 

Papír 

Már most is van olyan palack, mely a Csendes Óceánon lebegő műanyagok újrahasznosításával készült, ami jó hír, de ettől még műanyagról van szó. 

Ennél sokkal jobb, hogy a cég tevékeny részese annak az innovációnak, melyet jelentős részben a Paboco papírgyártó startup-nak köszönhetünk. Egy olyan palackról van szó, mely papírból készül, és a tervek szerint teljes egészében újrahasznosítható. Most még csak a legkülső héja készül újrahasznosított papírból, de a cél az – amit egy-két éven belül meg is valósítanak -, hogy a belső része is biológiailag lebomló, szerves anyagból készüljön, vagyis, ha a palack mégis a tengerben végezné, akkor is gond és mérgezés nélkül legyen képes lebomlani ott. 

kép: premiumbeautynews.com

Az innovatív csomagolás nem csak a cég italaihoz kapcsolható. Technikailag bármilyen szénsavas vagy mentes üdítő vagy víz is kerülhet bele, sőt, a kozmetikai ipar is számos ponton képes alkalmazni. A Coca-Cola vállalta, hogy 2025-re eléri, hogy minden általa használt csomagolóanyag 100%ban újrahasznosítható legyen, illetve 2030-ra a felhasznált csomagolóanyagok 100%-nak megfelelő mennyiséget hasznosít újra. 

lead kép: coca-cola.eu

Ezek is érdekelhetnek