2020. december 3. csütörtök
Ferenc, Olívia

Óvatosan a teázással, komoly baj lehet belőle

2019. október 2., 08:00
Óvatosan a teázással, komoly baj lehet belőle

Szeret teázni? Főleg akkor, amikor odakint hideg van, hullik a hó, és a gőzölgő csészével a kanapén kucorogva a melegből nézheti a fehér tájat? Hát ki nem? De hogy milyen teát iszik, azt azért nem ártana megválogatni, mert döbbenetes mennyiségű műanyagot is nyelhet. 

Tasak 

A felesleges csomagolás iskolapéldája a teatasak. Egy doboz – mely természetesen műanyaggal van körbetekerve -, amiben 20 külön csomagolt filter kap helyet. Mindezt azért, hogy egyetlen használat után a szemétbe kerülhessen a csomag.  

A prémium kategóriás teákat persze megvehetjük fém dobozban is, és a tealevelek sem tasakokra porciózva vannak benne, ráadásul a minőségük is kifogástalan. De egy új divat szerint, a hagyományos papírtasakok mellett a műanyag filterek is felütötték a fejüket. 

kép: tested.com

Az ok egyszerűen az olcsóság, de a dologgal több gond is van. Már a papírba csomagolt, áztatható teaadagok sem szerencsések, hiszen használatuk felesleges, a teát le lehet szűrni. És a praktikusságuk is kérdéses, hiszen tökéletesen megfelel a célnak egy teatojás is, amit pedig számtalanszor el is lehet mosni. 

Műanyag 

És újra itt vagyunk, a műanyagoknál. A teatasakok műanyagba csomagolása azonban - bár elsőre jó ötletnek tűnhetett - hatalmas baklövés volt. Egyrészt az emberek szerencsére ma már igyekeznek kerülni a műanyagokat, de ezt ki lehet “védeni” azzal, ha a tea kifejezetten jó minőségű. 

Csakhogy Nathalie Tufenkji, a McGill Egyetemi Vegyészmérnöki Tanszék professzora szemöldökét felhúzva nézegette a műanyag tasakokat, és arra gondolt, vajon mit is iszunk meg velük. Így hát több márka műanyagos teáit vizsgálta meg. Kiáztatta a filtereket, és elemezte a folyadékot. 

kép: home.38degrees.org.uk

Kiderült, hogy 11.6 milliárd mikroplasztikus részecske és 3.1 milliárd nanoméretű műanyagrészecske is szennyezheti a teát. Ez az adat pedig a sokszorosa bármi egyéb élelmiszeripari termékben regisztrált mennyiségnek. Ma pedig már azt is tudjuk, hogy a műanyagrészecskék bizony hatással lehetnek az anyagcserére, az endokrin rendszerre, és közreműködhetnek a születési gondok kialakulásánál is. 

Ezek után pedig érdemes végig gondolni: az a kerek 10 másodperc, mely a tasakos és a “kimért” tea elkészítése közt különbségként jelentkezik, valóban megéri-e, tényleg olyan fontos, hogy minden külön legyen csomagolva? 

lead kép: eu.usatoday.com