2020. november 30. hétfő
Andor, András

A németeknek elege lett a műanyag zacskókból, mennek a süllyesztőbe

2019. október 14., 16:00
A németeknek elege lett a műanyag zacskókból, mennek a süllyesztőbe

Németország vacillál, mert bár ők is meghozták az egyszer használatos műanyag zacskók tilalmát, nem elégedettek az eredménnyel. A lépés azonban, melyet tervezgetnek, igen drasztikus lenne, így vannak ellenzői is. 

Nem elég 

Németország is elkötelezett a környezetbarát megoldások mellett. Energiamixe jelentős hányadban megújulóékből áll, és ezt az arány folyamatosan növeli. Az elektromos közlekedés támogatása is kiemelkedő, de emellett olyan intézkedéseket is meghozott, mint az egyszer használatos műanyag zacskók kitiltása. Ez pedig 64%-kal mérsékelte az országban a műanyag zacskók felhasználását. 

kép: nypost.com

Azonban ezzel az eredménnyel a környezetvédelmi minisztérium még nem elégedett. Szeretnék elérni azt, hogy a lehető legkevesebb műanyagot használják fel, és az “eldobálós” társadalmat is egy új irányvonalra szeretnék átállítani. Ennek megfelelően tervezik, hogy a műanyag zacskók forgalmazását teljes egészében betiltanák. 

Szépséghiba 

A tiltás érintene minden műanyag zacskót, még azokat is, melyek újrahasznosított anyagból készültek, illetve a bio megnevezésű, lebomló termékeket is. A dolognak azonban van egy szépséghibája, ami nem is olyan kicsi. Nevesen az, hogy a zöldségekhez, gyümölcsökhöz használt vékony zacskókat most is, és továbbra is engedélyeznék. 

Pedig nincsen rájuk szükség, hiszen a hazai gyakorlatból is látjuk, hogy az áruházláncok át tudnak állni a textil zsákokra, melyek nem csak környezetbarátak, de folyamatosan újra lehet őket használni, és hasznosítani. 

kép: aeconline.org

A tervezett tiltással azonban sokan nem értenek egyet. A német politikusok közt sokan vannak azon a véleményen, hogy a műanyag zacskókról való lemondásnak önkéntes alapon kellene történnie. Talán igazuk is van, és ha lenne elég idő, akkor valóban így kellene eljárni, de idő nincs, így drasztikus lépések nélkül komoly bajban leszünk, amin nem segít az, ha használhatunk műanyag zacskókat. 

lead kép: 1millionwomen.com.au