2020. november 30. hétfő
Andor, András

Van, ahol már a pelenkát is betiltják!

2019. augusztus 30., 12:00
Van, ahol már a pelenkát is betiltják!

A klímakatasztrófát élve az emberek egyre inkább rájönnek arra, hogy azok a kellemetlenségek, amik a környezettudatos életvitellel járnak együtt nem is kellemetlenek, főleg akkor, ha be tudjuk azokat építeni a napi rutinba, és főleg akkor, ha azt is nézzük, ha nem teszünk semmit, akkor mivel kell szembenéznünk. 

Kényelem 

Bizony, mint minden emlős, az ember is arra törekszik, hogy az élete a lehető legkellemesebb, legkönnyebb lehessen. Ennek azonban ára van, ami az állatok világában a természetes körforgás része, az emberiségnek azonban nem igazán akaródzik megfizetni ezt az árat. A műanyagok nagyon könnyűvé tették életünket, de az ár, amit fizetnünk kell használatukért, túlságosan magas. 

kép: indiamart.com

Ennek következtében megindult a műanyagmentesség mozgalma a világ több pontján is. Ez rengeteg pozitív hatással van, hiszen az emberek rájöttek: az egyszer használatos műanyagok többsége könnyen és zökkenőmentesen helyettesíthető. Egy része valóban, egy másik része azonban sok kellemetlenséggel jár. 

Vanuatu 

Egy kis sziget, Vanuatu már eddig is éllovasa volt a műanyagok elleni harcnak, hiszen itt van az egyik legszigorúbb rendelkezés érvényben az egyszer használatos műanyagokkal szemben. Most pedig bejelentették, hogy az év végéig kivezetik a kereskedelmi forgalomból az eldobható, egyszer használatos pelenkákat is. 

A döntés finoman szólva sem talált lelkes fogadtatásra, hiszen a helyi nők szerint már így is eléggé leterheltek, nem kellene még a pelenkák mosásával is foglalkozniuk. Nagyszüleniktől, szüleinktől tudjuk, hogy ez bizony nem egyszerű feladat, vagyis nem kis kellemetlenséggel jár. 

kép: trustquality.com

A helyi vezetés azonban hajthatatlan. Ennek oka egyszerű: a szigetet már most erősen érinti a klímakatasztrófa, hiszen folyamatosan emelkedik a vízszint, gondok vannak a halászattal, a partokat folyamatosan ellepi a szemét, ami egészségügyi kockázatokat is rejt. Az szigeten tavaly tiltották be az egyszer használatos zacskókat, melynek pozitív hatásait már most érezni lehet, éppen ezért úgy gondolják, a pelenkák betiltása is csak az elején vált majd ki felzúdulást, később a pozitív hatások elhomályosítják a kellemetlenségeket, ahogyan történt ez minden kivezetett műanyag esetében. 

lead kép: hellobello.com