Június 21. Péntek, Alajos

Bioreaktort otthonra?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A lakásokban a növények felhasználása nem új dolog, de a tudomány fejlődésével egyre újabb projekteket ismerhetünk meg. Találkozhattunk már olyan kerékkel, melyben a szükséges zöldségeket lehet termeszteni könnyen, helytakarékosan és mutatósan. Most pedig már az algáknak is helyeleheta lakásban.

Algaotthon

Az, hogy az algát hasznos lénnyé nyilvánítjuk a házban, nem megszokott. Leginkább a gyerekek fürdőjátékaiban találkozunk vele, és ha meglátjuk, akkor vagy a fertőtlenítőért nyúlunk,vagyaz adott játékkal a kuka felé vesszük az irányt.

kép:phys.org

Persze nem akármilyen algárólvan szó, hanem aChlorellavulgarisről, és ez sem a játékokban, hanem egybioreaktorbankap helyet. A 90x90x210 centis doboz mutatós, de ennél is fontosabb, hogy 400-szor több szén-dioxidot képes megkötni a benne található algák segítségével, mint egy átlagos fa.

A városi környezetbe álmodott, a lakásokban elhelyezettbioreaktorígynagyon jól tisztítja a levegőt, rengeteg oxigént termel, és bioüzemanyagot is termel. A gyártó, aHypergiantegy mesterséges intelligenciával is ellátta a reaktort, mely folyamatosan felügyeli a megfelelő hőmérsékletet, a vízph-ját, illetve a fényviszonyokat is, így tartva optimálisan a termelést.

Miért az alga?

Miért éppen az alga? Hiszen a páfrányok is remekül tisztítják a levegőt, nem kell őket ehhez egy nagy dobozba zárni, lényegesen olcsóbban isbeszerezhetőek, és mutatósabbak is. Persze nem termelnekbioüzemanyagot, de ezt elnézzük nekik.

kép:goodnewsnetwork.org

A válasz az, hogy az algák nagyon jól, olcsón és gyorsanszaporíthatóak, és nagyon igénytelen lények. Tulajdonképpen csak vízre, fényre és szén-dioxidravan szükségük ahhoz, hogy ontsák magukból az oxigént. Nem kell őkettápozni, átültetni, vagy a megfelelő ablakba tenni, és nem zavarja őket az sem, ha mozgatjuk a dobozt egyik szobából a másikba.

AChlorellavulgarispedig rendelkezik még egy kimagasló tulajdonsággal: a növényvilágban ez az algaféle képes a legtöbb szén-dioxidot megkötni. Ezek pedig már jól magyarázzák, miért éppen ebbe az irányba tapogatóznak a tudósok. Az algák lehetnek az erdőségek mellett azok a támaszaink, amik képesek helyrehozni azt, amit mi szisztematikusan tönkre tettünk, vagyis a klímánkat.

lead kép:goodnewsnetwork.org