Február 28. Szerda, Elemér

Már most figyelmeztetnek: hiperintenzív lesz a 2021-es Atlanti hurrikánszezon

Világidőjárás
2021. április 22. 11:00
null

Erősen nyitott a tájfunszezon is, de az Atlanti hurrikánszezon sem akar lemaradni. A 2020-as szezon olyan rekordokat produkált, melytől kirázta a hideg az embereket, és az előrejelzések szerint ettől nem fog elmaradni a 2021-es sem.

kép: carilec.org

A melegedő tengerek – melyek a klímaváltozás miatt sajnos rohamtempóban melegszenek - ideális környezetet teremtenek az elképesztő méreteket öltő hurrikánoknak. A helyzetbe még több fontos időjárási rendszer is beleszól, együttesen pedig azt eredményezik, hogy a 2021-es hurrikánszezon várhatóan rendkívül intenzív lesz. Ráadásul ahiperintenzívévek közöttzsinórbanez lesz a hatodik.

kép: ABC News

Pusztánemlékeztetőül: egy átlagos hurrikánszezonban 14 nevezett vihar születik, melyek közül 7 hurikánnánöviki magát, és ezek közül 3 lesz igazán jelentős. A 2020-as szezon azonban másképpen alakult.

Összesen 30 nevezett vihar született, mely abszolút rekord! 13 hurrikán jött létre, ezek közül pedig 6 is belépett a jelentős hurrikánok táborába. Csak novemberben, mely a szezon hivatalos utolsó hónapja két 5-ös kategóriájú hurrikán is létrejött. Először Eta,majdnem sokkal későbbIotais, mely utóbbi partot is ért, és elképesztő pusztítást vitt végbe. Soha ez előtt nem született még két ilyen jelentős vihar novemberben!

kép: NOAA

A mostani szezon, mely hivatalosan június 1-től indul, már most várhatóan brutális lesz, mivel a szakemberek a rendszerek alakulásában semmi biztatót nem látnak. Annak esélye is jelentősen megnőtt, hogy nem csak, hogy intenzív lesz az idei szezon, de rekordokat is szép számmal fog döntögetni.

kép: allongeorgia.com

lead kép: caribbeannationalweekly.com

viharklímaszezonhurrikán2021időjárásszél