2023. június 1. csütörtök
Tünde

Egyre durvább az Atlanti viharszezon, és még messze a vége!

2020. szeptember 26., 08:00
Egyre durvább az Atlanti viharszezon, és még messze a vége!

Sokszor volt már szó róla, hogy a klímakatasztrófa szélsőséges időjárási jelenségeket eredményez. Ennek oka többek között az, hogy az óceánok és tengerek vize tartósan meleg marad, ahogyan azt most is láthatjuk. A víz hőmérséklete sok helyen még a 30°C-ot is meghaladja, ami pedig nagyon kedvező a viharok kialakulása szempontjából. 

kép: severe-weather.eu

Ha pedig kedvező, azt a természet ki is használja, amennyire csak lehet. Ennek megfelelően 2020 hurrikánszezonja jellemzően kétszer annyi vihart generált, mint eddig. A viharokat névvel illetik, mindegyiket más kezdőbetűvel. Ez lehetővé teszi azt is, hogy összehasonlítsák az azonos kezdőbetűvel rendelkező viharok érkezési idejét - a mostani szezonban hetekkel előbb érkeznek a delikvensek. 

 

kép: Mike Theiss-National Geographic-Getty Images

 

 

Az idei Atlanti hurrikánszezon valahogy nagyon szépen illeszkedik a 2020-as eseménysorokba, hiszen a szakemberek kifogytak a betűkből, mostantól kénytelenek a görög ábécé betűit használni. És nem csak egyet, vagy kettőt, mivel a viharok érkeznek sorban, erejük megköveteli a névadást, és az idei szezonból még több hónap van hátra. 

kép: severe-weather.eu

Ráadásul most nem csak az Atlanti -óceánon keletkeznek a viharok, hanem már a mediterrán tengereken is, olyan erővel, hogy azok is nevet kapnak.

kép: severe-weather.eu

lead kép: severe-weather.eu

 

Ezek is érdekelhetnek