2022. december 9. péntek
Natália

Kifogytunk a betűkből, így Alpha a következő névvel illetett vihar, de ez nem teszi kevésbé veszélyessé

2020. szeptember 22., 16:00
Kifogytunk a betűkből, így Alpha a következő névvel illetett vihar, de ez nem teszi kevésbé veszélyessé

A medicane megismerése után itt az ideje annak is, hogy elfelejtsük azt, hogy a hurrikánok csak az USA, vagy éppen a Bahamák területén pusztíthatnak. Most ugyanis Portugália partjainál alakul Alpha. 

kép: yourweather.co.uk

Mostanra kifogytunk a viharnevekből, illetve a betűkből, így a görög ABC betűi kerülnek sorra. Alpha szerencsére nem hurrikán, “pusztán” egy szubtrópusi vihar, de elegendő az ereje ahhoz, hogy nevet kelljen neki adni. 

kép: Nikiforos Stamenis, AP

 

Mivel Portugália az Atlanti-óceán partján fekszik, így nem is olyan meglepő, hogy ilyen viharok kialakulhatnak a közelében, volt is már rá példa, de azért ez nem sűrűn történik meg. Alpha ráadásul rekorder is, mivel ez a legkorábbi 22. vihar a hurrikánszezonban, amit valaha is regisztráltak, ezzel a 2005-ös Wilmát utasította maga mögé. 

kép: EUMETSAT-Meteosat-11, RAMMB-CIRA

Alpha nem lesz hosszú életű, és nem is erősödik hurrikánná, legalábbis a mostani kalkulációk alapján. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rombolni ne lenne képes, mivel tetemes mennyiségű csapadékot és heves szeleket is zúdít a portugálok nyakába. A partoknál figyelmeztetés egyelőre nincsen érvényben, de a helyi meteorológiai szervezetek árgus szemekkel figyelik az események alakulását. 

kép: noaa.gov

lead kép: NOAA

 

Ezek is érdekelhetnek