Június 16. Vasárnap, Jusztin

Az egyik legsúlyosabb katasztrófa volt a februári fagy Texas történetében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Texas történetében a hideg-betörés, mely az államot érte nem is olyan régen, és amely elképesztő mezőgazdasági károkat okozott biztosan fekete időszakként vonul be a történelembe.

kép: txcumc.org

A 2021 februárjában bekövetkezett fagy talán az északi területeket érintette kevésbé drasztikusan, hiszen itt azért némi hó is elő szokott fordulni. Adélebbirészek azonban a fagyokhoz nincsenek hozzászokva, pláne nem úgy, hogy 3.8 millió háztartásnak napokig nélkülöznie kell az áramszolgáltatást.

Az itteni ingatlanok szigetelése nem arra van kitalálva, hogy a komolyabb fagyokat kiküszöböljék, és bár a fűtéssel meg lehetett volna oldani a helyzetet, áram hiányában ez a lehetőség odalett. Míg a mezőgazdaságot nagyjából 600 millió dolláros kár érte, egy friss elemzés szerint nagyjából 200 halálos áldozatot szedett a hideg-betörés Texasban.

kép: politico.com

Ez pedig több, mint amit a hírhedt Harvey hurrikán követelt, sőt, egyes elemzések szerint a szám nem is egyezik a valósággal, mert az még ennél is magasabb. Igaz, ebben “csak” azok a halálesetek szerepelnek, melyek közvetlenül köthetőek a viharhoz és a fagyhoz. Ahipotermiák, aközútibalesetek, a hirtelen fűtési megoldásokból adódó szén-monoxid mérgezések és az áramkimaradás miatti orvosi segítség elmaradása összességében 196 emberéletet követelt Texasban.

kép: AP

lead kép: Joe Raedle-Getty Images