2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

3,8 millió ember maradt áram nélkül a példátlan texasi téli viharban

2021. február 18., 08:00
3,8 millió ember maradt áram nélkül a példátlan texasi téli viharban

Az Egyesült államokban folytatódik, sőt fokozódik a fagyos helyzet. a rendkívüli hideg havat hoz Ohio síkságaira is, nem is keveset, hiszen 300 mm-rel is számolnak a szakemberek. 

kép: today.tamu.edu - getty

legdélebbi államok is megtapasztalhatják milyen is az, amikor a tél bekeményít. Texas pedig már túl van egy 100 autónál is többet számláló tömegbaleseten, amit a jegesedés okozott. A tél azonban nem tágít, Texasban pedig példa nélküli hóviharok és hideg tombol. 

kép: pbs.org

Az állam energiaigénye az egekbe ugrott. Ennek oka egyértelműen a fűtés, ami azért errefelé nem egy általános jelenség, főleg nem nagyüzemben. Ráadásul a csövek fagyása miatt a földgázellátás is akadozik, a szélturbinák pedig órákkal a kiugró energiaigény előtt teljesen lefagytak. 

kép: watchers.news

 

Ennek következménye a harmadfokú riasztás, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a felmerülő hatalmas többletigényt szakaszosan elégíti ki a szolgáltató. Érthetőbben: mindenhol lekapcsolják az áramellátást egy gördülő rendszerben 15-60 percre, ezzel igyekeznek elérni, hogy a rendelkezésre álló energiamennyiség mindenkihez eljusson. 

kép: youtube.com

Ez azonban azt jelenti, hogy Texasban időszakosan 3.8 millió ember kénytelen nélkülözni az áramot, de nem csak itt, a környező államokban is százezrek kényszerülnek erre. 

kép: youtube.com

lead kép: eu.usatoday.com

Ezek is érdekelhetnek