2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Az extrém hideg az USA-ban, a gázellátást is érinti

2021. február 16., 14:00
Az extrém hideg az USA-ban, a gázellátást is érinti

Európában a keleti szörnyeteg teszi havassá és jegessé a telet, de az USA sincsen jobb helyzetben. A polar vortex lehúzódása és az extrém hidegbetörés mostanra nagyjából 100 millió embert érint az Egyesült Államokban. 

kép: Reuters

Nem csak az északi, hanem az ország közepén elhelyezkedő államok is komoly havazásokra, jégviharokra és extrém hidegre számíthatnak, de még az erősen déli államok - mint amilyen Texas – sincsenek veszélytelen helyzetben, hiszen éppen itt történt tömegbaleset a lejegesedett utak miatt. 

 

 

A hidegbetörés nagyobb mennyiségben hoz havat, és a Sziklás Hegységben, valamint a síkságon is egészen -30°C-ig csökkenhet a hőmérséklet. Erre rakódik még a szél okozta hidegérzet, mely összességében egyes területeken az életveszélyes -50°C alá is nyomhatja a hőmérő higanyszálát. 

kép: NWS

Az áram és a gáz ára eközben emelkedik. Ennek azonban csak az egyik oka az, hogy megnövekedett a kereslet, hiszen az emberek most ott is erősen fűtenek, ahol ez nem megszokott. Az extrém hideg azonban a szállító rendszerekre is hatással van, a csövek lefagynak, a vezetékek pedig szakadnak a hó, jég és a szél okozta károk miatt. 

kép: eu.clarionledger.com

lead kép: REUTERS-Lindsay DeDario

Ezek is érdekelhetnek