Június 26. Szerda, János

Extrém alacsony vízállás Velencében - közlekedni sem nagyon lehet

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Velence esszenciáját a víz adja, ez tagadhatatlan. De nem csak a turisták miatt fontos, hogy a csatornákban mennyi víz is van, a város mindennapi életére is komoly hatással van, és persze a létét is ez határozza meg. Hogy miért?

kép: haybeb

Velence számára a víz létkérdés. A csatornákon a tömegközlekedés csak így valósulhat meg, de a magán csónakoknak is csak itt van esélye a haladásra. Emellett azonban a cölöprendszer, melyre a város házai épültek szintén erősen függ a megfelelő vízállástól.

kép: haybeb

Ezzel pedig az utóbbi években bőven akadnak gondok. Az ár-apály váltakozás kicsit sem meglepő, a helyiek életének is szerves részét képezi. A kicsittúlzó dagályokés az alacsonyabb vízállást hozó apályok sem szokatlanok a városban, de az utóbbi évek dagályai extrém méreteket öltöttek, nemegyszer térdig, derékig jártak az emberek a vízben Velence utcáin.

kép: AP

Most azonban épp ellenkezőleg, a súlyos apály okoz gondokat. Sok helyen a csatornákban már csak némi iszap maradt, ezeken a közlekedés nem is megoldható. A főbb csatornák mélyebbek, ezekben a víz még alkalmas a közlekedésre, de ez erősen leszűkíti a lehetőségeket.

kép: Splashnews.com

A probléma azonban súlyosabbannál, minthogy nehezen lehet eljutni A pontból B-be. A cölöprendszer ugyanis sokkal gyorsabbanindulrothadásnak az extrém vízmozgások következményei miatt, ez pedig sajnos jelentős többletkiadást, sokszor komoly veszélyeket is rejt magában a város számára. Hiába aMose- gátrendszer, Velence a klímakatasztrófát akkor is nyögi, ha kézzel lábbal hadakozik ellene.

kép: Splashnews.com

lead kép: AFP