Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Rekordhidegek az északi féltekén

Világidőjárás
2021. február 21. 08:00
null

Apolarvortexrégi jó ismerőse a világnak, és nem egyszer kerültünk már miatta komolyabb bajba. A poláris örvény tulajdonképpen egy ciklon, mely alatt a sarkkörön igencsak hideg légtömeg alakul ki. Ezt az örvényt egy erősJetStream, azaz futóáramlat tartja a helyén, legalábbis jellemzően. Ha ugyanis az áramlat nem elég erős, akkor apolarvortexszétesik.

kép: severe-weather.eu

A szétesés hatással lehet Észak-Amerikára és Európára is, sokszor akár egyidejűleg. De extrém esetben ahidegbetörés,mely apolarvortexszétesése miatt alakul ki akár Közép-Amerikát is érintheti.

kép: reuters - R Frank

Jelenleg Kanada, az USA és Európa is ennek a szétesésnek a következményeit nyögi. Míg az öreg kontinensen ez rekordhavazásban nyilvánul meg, valamint komoly fagyokat hoz, Kanadában akár -50°C-os hideget is generál.

Az USA ebből a szempontból rosszabb helyzetben van. Jelenleg mintegy 150 millióállampolgárotthonának területén van viharjelzés érvényben, mely havazást, jeget, és igen, sajnos tornádók kialakulását is jelenti.

kép: dw.com

A hidegbetörés dél felé húzódása olyan területeket is elér, ahol az emberek nincsenek hozzászokva a havazáshoz és a jegesedéshez, ahogyan ezt láthatjuk Texas esetében, de Európában, Görögország is hasonló helyzetbe került.

kép: dw.com

A mostani összeomlás azonban olyan hidegeket eredményez, melyekre eddig nem volt példa. Nem csak Kanada, de az USA és Európa területén is sorradőlnekmeg a hidegrekordok, és olyan számokat láthatunk a hőmérőn, amik megdöbbentőek. A hideg azonban lassan visszahúzódik, hiszen ahogyan egyre több napsütés éri a sarkvidéki régiót - vagyis ahogyan közeledik a tavasz - úgy csökken apolarvortexbefolyása is.

kép: nytimes.com

lead kép: Euan Kerr

klímaUSAhidegpolar vortexrekord