Június 16. Vasárnap, Jusztin

Vízhiány lehet Törökországban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Izmir,Törökországegyik legnagyobb városa a napokban hatalmas áradással nézett szembe. Akármilyen furán is hangzik ez,Izmira szerencsések közé tartozik, mert bár az áradat komoly károkat is okozott, legalább hozott vizet...

Aszály

Az országot ugyanis igen jelentős aszálysújtja, amivel a nagyvárosok küszködnek a legjobban. Hogy mi okozza? Természetesen a klímakatasztrófa, de csak részben. Aki most arra gondol, hogy természeti jelenségről van szó, az sajnos téved.

Az esőzések elmaradása, pontosabban szélsőségessé válása a városok terjeszkedésével, a klímaváltozással, az iparosodással, erdőirtással, népességnövekedéssel magyarázható. Csupa olyan ténnyel, melyeknek vajmikevés köze van a természetes folyamatokhoz, mindet az ember mozgatja.

kép: waterlogicaustralia.com.au

Annyira rossz?

A helyzet sajnos igen rossz. A török mezőgazdaság számára tragikus, mivel az előrejelzésekszerintha mostantól rendszeresen is érkezne eső, a terményt megmenteni akkor sem nagyon lehetne, vagyis a veszteségekkel már most számolni kell.

De nem csak a termelés, az emberek is megérzik az eső hiányát, így Törökország is Dél-Afrika sorsában osztozik. Ankarában a hatóságok ugyanis kénytelenek voltak felszólítani a lakosságot, hogy nagyon fontolják meg, mire is használják a vizet. Mindenkit megkértek arra, hogy gyorsan zuhanyozzon, és a kádfürdőt mellőzze, hogy a fogmosáskor, borotválkozáskor ne folyassák a vizet.

kép: newindianexpress.com

Mindezenintézkedések szükségesek ahhoz, hogy a város időt nyerjen, amire nagyon nagy szüksége van. Haugyanisa következő nagyjából 40 napban nem esik elegendő eső, akkor több nagyváros, köztük a főváros is olyan vízhiánnyal szembesül, mely már indokolttá teszi a vízhasználati megszorításokat is.

Nem egyedi

Törökország esete sajnos messze nem egyedi, és a helyzet csak romlani fog a klímaváltozás kiteljesedésével. Ugyan eső esik, ráadásul egyszerre igen sok, de a tárolókapacitás képtelen annyitbefogadni, melyekkel az aszályos időszakokat át lehetne vészelni. Égetően nagy szükség van az újraerdősítésreis, hiszen a növényzet párologtatása kiegyensúlyozottabb időjárást eredményezhet, az eső szempontjából mindenképpen.

lead kép: newshub.co.uk