2020. november 30. hétfő
Andor, András

Elfogy a víz Új-Zéland legnagyobb városában

2020. május 13., 08:00
Elfogy a víz Új-Zéland legnagyobb városában

Új Zélandon bekövetkezett az, ami az egész világra várhat, amennyiben nem vagyunk képesek megálljt parancsolni a károsanyag-kibocsátásunknak. Aucklandben, az ország legnagyobb városában, ahol a külvárosokkal együtt összesen 1.4 millió ember él kénytelenek voltak vízkorlátozásokat bevezetni, melyet a helyi tanács teljes egyetértésben fogadott el. 

kép: stuff.co.nz

A szigeteket súlyos aszály szorongatja, mely az Északi-szigeten is erőteljesen jelen van, ahol Auckland is található. A védekezés miatt a rendelkezés több lépcsős, most az első lépést vezették be. Ennek értelmében sem a közterek, sem a sportpályák öntözése nem megengedett. A köztereken csak olyan öntözőrendszert lehet üzemeltetni, mely esőérzékelős, és a talajnedvességet is figyelembe veszi. 

kép: yonews.org

 

A korlátozás érinti a lakosságot is, esetükben is azt kéri a vezetés, hogy most hagyjanak fel a kertek öntözésével, különös tekintettel a gyepekre, melyek hatalmas mennyiségű vizet emésztenek fel. A korlátozás egyelőre az ivóvíz beltéri használatát nem érinti. 

kép: weather.com

A vezetés azonban felhívja a polgárok figyelmét arra is, hogy ha most nem sikerül nagy mértékben visszafogni a vízhasználatot, akkor kénytelenek lesznek további korlátozásokat bevezetni. Nincs mese, lépni kell, hiszen a város a rendes csapadékmennyiségének csupán 36%-ával kénytelen gazdálkodni. 

kép: PHIL WALTER-GETTY-IMAGES

lead kép: theconversation.com