Május 23. Csütörtök, Dezső

Yasa akár 16 méteres hullámokat is hozhat Fijire

null

Yasalassan megközelítiFijiszárazföldi részeit, amiben most már biztosan nem lesz köszönet. A ciklon ugyanis erősségét tekintve ahurrikánskálánaz 5-ös kategóriát éri el. Mire a vihar szeme a szigetek fölé ér, a tartós szélsebesség 185 km/h körül alakul, a széllökések pedig elérik a 260 km/h-ás erősséget is.

kép: KKU The Fijian Artist twitter

A kormány igyekszik felkészülni a várható időjárásra, ami nem könnyű, de szükségszerű. Ennek megfelelően elrendelték, hogy a vihar csúcspontjának közelében minden hivatal zárjon be, és minden dolgozótérjen haza - természetesen mindez még a biztonságoslehetőségekhatárán belül megtörténik.

kép: KKU The Fijian Artist twitter

kép: KKU The Fijian Artist twitter

A part menti városok és kisebb települések ugyanis nem csak az elképesztő hevességű esővel kell szembenézzenek. Egy 5-ös kategóriában tomboló ciklon a tengert is felkorbácsolja.Yasaesetében ez akár 16 méteres hullámokat is eredményez, melynek a hajók sem igazán tudnak ellenállni, és a part mentén is olyan dagályt hoz létre, mely messze benyomul a szárazföldi területekre is.

kép: Jonathan Curr twitter

Yasaráadásul nagyon kedvező körülmények közt fejlődik, ami sajnos azt is jelenti, hogy hiába éri el aszárazföldet- igaz, csak szigeteket -, az erejéből nem fog veszíteni. VagyisFijiteljes, halálos pompájában kénytelen szembenézni a 2002-óta nem látotterejűciklonnal.

kép: Fiji Roads Authority

lead kép: nzherald.co.nz