2023. szeptember 23. szombat
Tekla

5-ös kategóriájú tájfun a 2020/21-es szezon első lecsapó vihara

2020. december 17., 12:00
5-ös kategóriájú tájfun a 2020/21-es szezon első lecsapó vihara

Lassan elérkezik az év vége, és magunk mögött tudhatjuk 2020-at. Ezt már nagyon sokan várják, de vannak olyanok is, akiknek az év borzalmai még messze nem értek véget. 

kép: JMA-Himawari-8, RAMMB-CIRA

Yasa ugyanis Fiji felé tart, méghozzá nem kis erővel. A tájfun jelenleg 4-es kategóriát képvisel, és igen erőteljes fejlődésen ment keresztül, aminek még nincsen vége. Mire a szigetekre ér nagy valószínűséggel az 5-ös kategóriát is eléri. 

kép: severe-weather.com

 

Yasa az első a 2020/21-es tájfunszezonban, vagyis hivatalosan már nem ahhoz az illusztris társasághoz tartozik, melyhez Hagibis, Vongfong, vagy Haishen. Ez azonban igencsak kevés vigasz azoknak, akik a viharrendszer útjában élnek. 

kép: JTWC

Az előjelzésnek hála a lakosság megkezdte a sürgős felkészülést a tájfun érkezésére. Erre szükség is van, hiszen a szakemberek kiemelik: Yasa olyan erőt képvisel, hogy ahol a vihar központja is megjelenik, nem csak a tetemes mennyiségű csapadékkal és a tomboló tengerrel kell számolni, hanem a széllel is, melynek ereje akkora lehet, hogy még a kőépületekben is kárt tesz. 

kép: JTWC

lead kép: severe-weather.eu

Ezek is érdekelhetnek