Július 16. Kedd, Valter

Yasa 345 km/h-ás széllökéseket hozott Fijire

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

YasaelérteFijit, és ahogyan arra számítani lehetett, komoly pusztítást okozott. A várakozásokatfelülmúlvaugyanis a széllökések ereje elérte a 345 km/h-át is!

kép: UNICEF Pacific

A legnagyobb kárt így nem is az eső, hanem az irtózatosszél okozta. Nem csak a fákat csavarta ki a helyükről, de a villanyoszlopokat is sorra döntötte le, vagyis az áramellátásról igen sok embernek le kellett mondania. A hidak sem viselték jól a 300 km/h-át meghaladó lökéseket, ahogyan azépületeksem, melyeknek teteje papírcsákóként szállt el a széllel.

kép: UNICEF Pacific

PerszeYasa esőt is hozott, nem is keveset, aminek következtében az áradások is megjelentek, ahogyan azt előre jelezték is a szakemberek. Közel 100 utat kellett teljesen lezárni a hömpölygő víz miatt, vagy azért, mert egy földcsuszamlás elzárta, vagy egyszerűen eltüntette azokat.

kép: 21 VOID FIJI

kép: 21 VOID FIJI

Yasahalálos áldozatokat is szedett, annak ellenére, hogy a legveszélyesebb területekről 24 000 embert evakuáltak. A vonulási útján így is 93 000 embert érintett,ennek tudatában pedig kész csoda, hogy “csupán” két halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok.

kép: 21 VOID FIJI

Yasaa várakozásokkal ellentétben lényegesen gyorsabban gyengült, a szigeteket elhagyva egészen a hármas kategóriáigszelídült a rendszer, ami nem sok vigaszt jelent Fijilakói számára.

kép: 21 VOID FIJI

lead kép: 21 VOID FIJI