2022. december 9. péntek
Natália

Yasa akár 16 méteres hullámokat is hozhat Fijire

2020. december 18., 16:00
Yasa akár 16 méteres hullámokat is hozhat Fijire

Yasa lassan megközelíti Fiji szárazföldi részeit, amiben most már biztosan nem lesz köszönet. A ciklon ugyanis erősségét tekintve a hurrikánskálán az 5-ös kategóriát éri el. Mire a vihar szeme a szigetek fölé ér, a tartós szélsebesség 185 km/h körül alakul, a széllökések pedig elérik a 260 km/h-ás erősséget is. 

kép: KKU The Fijian Artist twitter

A kormány igyekszik felkészülni a várható időjárásra, ami nem könnyű, de szükségszerű. Ennek megfelelően elrendelték, hogy a vihar csúcspontjának közelében minden hivatal zárjon be, és minden dolgozó térjen haza - természetesen mindez még a biztonságos lehetőségek határán belül megtörténik. 

kép: KKU The Fijian Artist twitter

 

kép: KKU The Fijian Artist twitter

A part menti városok és kisebb települések ugyanis nem csak az elképesztő hevességű esővel kell szembenézzenek. Egy 5-ös kategóriában tomboló ciklon a tengert is felkorbácsoljaYasa esetében ez akár 16 méteres hullámokat is eredményez, melynek a hajók sem igazán tudnak ellenállni, és a part mentén is olyan dagályt hoz létre, mely messze benyomul a szárazföldi területekre is. 

kép: Jonathan Curr twitter

Yasa ráadásul nagyon kedvező körülmények közt fejlődik, ami sajnos azt is jelenti, hogy hiába éri el a szárazföldet - igaz, csak szigeteket -, az erejéből nem fog veszíteni. Vagyis Fiji teljes, halálos pompájában kénytelen szembenézni a 2002-óta nem látott erejű ciklonnal. 

kép: Fiji Roads Authority

lead kép: nzherald.co.nz

 

Ezek is érdekelhetnek