Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Megérkezett az újabb rekorder: Eta

Világidőjárás
2020. november 04. 12:00
null

A 2020-as Atlanti hurrikánszezon igencsak gazdagon tűzdelt rekordokkal. A szezon kezdetén a szakemberek becslései alapján 13 és 22 közé tették a nevezett viharok számát. Hivatalosan 23 név volt fenntartva erre a szezonra.

kép: cbsnews.com

Ez már jó ideje kevésnek bizonyult, és Zetamegjelenésével a rekord közelébe is kerültünk, hiszen a görög ábécé betűit használva eddig “csak”Zeta-igjutottunk el. Ráadásul most hurrikánról beszélünk, mely kétszer is landolt, másodszorra már kettes erősséggel, komoly károkat okozvaLouisianaban.

Eközben szép csendben egy viharrendszer indult fejlődésnek, mely a szakemberek szerint trópusi viharrá fog erősödni. Eta – mert ezzel a névvel illetik – pedigmár abszolút rekorder, hiszen a görög ábécé betűinek ez a része még szűz terület, soha eddig nem használtak fel ennyi megnevezést egyetlen szezon alatt.

kép: abcnews.go.com

Eta-valkapcsolatban jóslatokba bocsátkozni egyelőre kár lenne. Egyrészt ehhez még túlságosankoraifejlődési szakaszban van a rendszer, másrészt az előrejelzések nem igazán sikerültek eddig – ahogyan azt láthattuk Laura esetében, vagy az egész szezonra vonatkoztatva.

kép: weather.com

lead kép: NOAA

vihar2020klímaszezonemberEta