Június 16. Vasárnap, Jusztin

Iota az idei szezon legerősebb hurrikánja lett, egy 5-ös kategóriájú szörnyeteg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei Atlanti hurrikánszezon nem először lepi meg a szakembereket - és sajnos nagyon úgy tűnik, nem is utoljára. Ebben az esetbenIota okozta a meglepetést, ami olyanbombogenezisselfejlődött, amire csak három esetben volt eddig példa.

kép: bbc-getty

Nicaraguasínyli meg a legjobbanIotaerejét, hiszen a hurrikán itt ért partot. Igen,Iotahurrikánná erősödött, hiába vártak tőle az elején csupán trópusi vihar erősséget. Ráadásul az, hogy hurrikánná erősödött nem is fedi teljesen a valóságot. Úgy lenne tökéletes a kifejezés, hogy igen erőteljes, a szezon legerősebbhurrikánjavált belőle, mivel egészen az 5-ös kategóriáig, 260 km/h-ás szélerősségig fejlődött.

kép: bbc-getty

A landoláskorIotakicsit visszavetterejéből, és 250 km/h-ás tartós széllel érkezett a szárazföldre, ami csupán 2 km/h-valmarad el az 5-ös kategória kritériumaitól.Iotaezzel a történelem második legerősebb novemberi hurrikánja lett, de arra eddig sohasem volt példa, hogy novemberben két hurrikán is pusztítson, ráadásul mindkettő kifejezetten erősnek mondható.

kép: bbc-reuters

Iotacsupán 24 km-relodébb landolt, mint előtte Eta, azzal pedig előirányozta, hogy az általa szállított csapadékkal együtt a területen olyan áradásokat szabadít majd el, amire 1000 éve nem volt példa, hiszen Eta 400 mm körüli esőt hozott,Iotavárhatóan 500 mm körül produkál majd.

kép: timesofindia.indiatimes.com

Iotaigen erőteljesen fejlődött, de várhatóan igen erőteljes lesz a hanyatlása is. A szakemberek szerint november 18 már könnyebbséget hoz, ekkora ugyanis a hurrikán várhatóan semmivé foszlik.

kép: timesofindia.indiatimes.com

lead kép: news.sky.com