2023. január 29. vasárnap
Adél

Theta egészen különleges

2020. november 13., 16:00
Theta egészen különleges

Theta már elérte azt a méretet, ami ahhoz kell, hogy nevet szerezzen magának. Ezzel pedig a 2020-as hurrikánszezon 29. nevezett vihara lett, amivel minden eddigi rekordot megdöntött. De mi az oka, hogy idén ilyen sok vihar keletkezett? 

kép: news.sky.com

Bár a tudósok egyelőre ellentmondásos adatokat kapnak arról, mennyiben szól bele a klímaváltozás a viharok számának alakulásába, az biztos, hogy intenzitásukat jelentősen megnöveli. Idén ebbe beletartozik a folyamatosan melegedő tenger, a nyári hónapokban alacsony szélnyírás, valamit a La Niña is. 

kép: NOAA

 

 

 

A melegebb víz az, mely durvíthat a viharokon, hiszen egyrészt képes fokozni a szélerősséget, másrészt megnöveli a szárazföldekre “csapott” eső mennyiségét is. Jelenleg a melegedés 1-2°C-os, de lesz ennél melegebb is, és ez ellen már nem tehetünk. Azt azonban megakadályozhatjuk, hogy lényeges melegedésen menjen keresztül, hiszen már most lehet látni, milyen pusztító erejű viharokat képes létrehozni. 

kép: Tropical Tidbits

Theta várhatóan nem az utolsó a sorban, egy újabb rendszer kezd testet ölteni a régióban, és ha sikerül annyira megerősödnie, hogy el is nevezzék, akkor az Iota nevet kaphatja, és ezzel szép, kerek számra növeli az idei nevezett viharok számát. 

kép: Wilfredo Lee / Associated Press)

Lead kép: EPA

Ezek is érdekelhetnek