2022. november 29. kedd
Taksony

Eta elérte Floridát is

2020. november 12., 12:00
Eta elérte Floridát is

A Karib-tenger továbbra is kifejezetten meleg. A felszíni vizek hőmérséklete eléri a 30°C-ot, ami sajnos kifejezetten kedvez a viharok kialakulásának. 

kép: Windy.com

Eta esetében már nem a kialakulásról beszélünk, hiszen 4-es kategóriájú hurrikánként letarolta Közép-Amerikát, eleddig a jelentések alapján több, mint 200 halálos áldozatot hagyva maga mögött. 

kép: cnn.com

Eta azonban elhagyta a szárazföldet, és a tengeren Florida, Kuba és a Bahamák irányába tart, immáron trópusi depresszióvá szelídülve. És itt lép be a képbe a kifejezetten meleg tenger, és az a tény, amitől a meteorológusok tartottak. 

kép: severe-weather.eu

Reméltük, hogy Eta nem kap újra erőre, bár lehetett számítani rá, hogy némileg erősödni fog. A friss modellek alapján azonban mire a viharrendszer Floridába ér, újra hurrikánná erősödhet. Olyan erőre már nem tesz szert, mint amivel nemrégiben tombolt, de ettől még kifejezetten veszélyes lehet. 

 

 

Eközben pedig a hurrikánszezonnak sincsen még vége, és tartogat még meglepetéseket. Eta már rekordernek számít, a görög betűkkel jelölt viharok közül az Eta eddig nem került használatba, vagyis hivatalosan is a 2020-as hurrikánszezonban született eddig a legtöbb viharrendszer. 

kép: severe-weather.eu

A folyamat pedig még nem ért véget, mivel a szakemberek már jelezték, a tengeren születőben van Theta és Iota is, vagyis a viharok száma tovább emelkedik. 

kép: nbcnews.com

lead kép: Marta Lanvandier-AP

 

Ezek is érdekelhetnek