2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

Iota a 4-es kategóriáig tornázta fel erejét

2020. november 17., 16:00
Iota a 4-es kategóriáig tornázta fel erejét

A 2020-as hurrikánszezon erős, több rekordot is beállított. Ezek közt volt Eta is, a 4-es kategóriáig erősödő hurrikán. Az eta görög betűt ezelőtt még sohasem kellett felhasználni a viharok megnevezésére, mivel eddig nem született egy szezon alatt ennyi névvel illetett rendszer. 

kép: NOAA

De a sornak nincsen vége, már egy ideje látható, hogy Iota is figyelmet követel magának. Mostanra az is nyilvánvaló, hogy Iota azon az útvonalon halad, ahol Eta rombolt, és igyekszik nem lemaradni elődje mögött. Ez pedig azt jelenti, hogy Iota is hurrikánná erősödik, méghozzá nem is kicsivé. A szakemberek 4-es kategóriába sorolják, ezzel egyelőre a hónap második legpusztítóbb vihara címet viseli. 

kép: watchers.news

 

 

Iota heves esőzésekkel “örvendezteti” meg Hondurast, Nicaraguát, Panamát, Guatemalát, Costa Ricát és Kolumbiát is, várhatóan 200-400 mm csapadékot dobva a területekre. Mivel pedig Eta nyomvonalát követi, a mostani vihar a károkat jelentősen fokozni fogja. 

kép: cnn.com

Az áradások és földcsuszamlások Eta esetében közel 300 halálos áldozatot követeltek, Iota valószínűleg ebben is elődje babérjaira fog törni, hiszen az érintett területek már most is erősen kiszolgáltatott állapotban vannak. 

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA

lead kép: baynews9.com

Ezek is érdekelhetnek