Június 19. Szerda, Gyárfás

Iota a 4-es kategóriáig tornázta fel erejét

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A 2020-as hurrikánszezon erős, több rekordot is beállított. Ezek közt volt Eta is, a 4-es kategóriáig erősödő hurrikán. Azetagörög betűt ezelőtt még sohasem kellettfelhasználnia viharok megnevezésére, mivel eddig nem született egy szezon alatt ennyi névvel illetett rendszer.

kép: NOAA

De a sornak nincsen vége, már egy ideje látható, hogyIotais figyelmet követel magának. Mostanra az isnyilvánvaló, hogyIotaazon az útvonalon halad, ahol Eta rombolt, és igyekszik nem lemaradni elődjemögött. Ezpedig azt jelenti, hogyIotais hurrikánná erősödik, méghozzá nem is kicsivé. A szakemberek 4-es kategóriába sorolják, ezzel egyelőre a hónap második legpusztítóbbviharacímet viseli.

kép: watchers.news

Iota heves esőzésekkel “örvendezteti” meg Hondurast,Nicaraguát, Panamát, Guatemalát, Costa Ricát és Kolumbiát is, várhatóan 200-400 mm csapadékot dobva a területekre. Mivel pedig Eta nyomvonalát követi, a mostani vihar a károkat jelentősen fokozni fogja.

kép: cnn.com

Az áradások és földcsuszamlások Eta esetében közel 300 halálos áldozatot követeltek,Iotavalószínűleg ebben is elődje babérjaira fog törni, hiszen az érintett területek már most is erősen kiszolgáltatott állapotban vannak.

kép: NOAA-GOES-East, RAMMB-CIRA

lead kép: baynews9.com