Május 26. Vasárnap, Evelin

Ökológiai katasztrófa történt Kamcsatkán

null

Ökológiai katasztrófával kénytelen szembesülni a Kamcsatka-félsziget, Oroszország egyik turisztikailag is jelentős területe. A probléma a vízben van, és erre elsőre a szörfösök jöttek rá, akik a tengerből kisétálva kémiai égés nyomaira lettek figyelmesek a bőrükön, a látásuk homályossá vált és néhányuknál igen magas láz is jelentkezett.

kép: Газеты.Ru

Az emberek meggyógyultak, a tengeri lényeknek azonban nem volt ilyenszerencséje. A partokon tömegesen lehet találkozni a polipok, tengeri csillagok, sünök és kagylók tetemeivel. A búvárok vizsgálatai alapján a tengerfenéken a nagyobb állatok tetemei is megtalálhatóak, köztük fókák, nagyhalak is nagy számban.

A Greenpeace Oroszország ökológiai katasztrófát emleget, amin nem is lehet csodálkozni. A vizsgálatok szerint a part egy 40 kilométeres szakaszán történt egyelőre ismeretlen eredetű szennyezés következtében a tengerfenék lakóinak 95%-át elpusztította.

kép: theins.ru

A kormány a környezetvédelmi szervezetek felszólítására vizsgálatba kezdett. Azt már most kijelentették, hogy egyetlen hajó sem folytatott katonai gyakorlatot a környéken. A lehetséges tettesek közt a média a kormányon kívül a katonaságot is megnevezi. Mivel a vízben a kőolaj-vegyületek és a fenol (egy erősen mérgező anyag) koncentrációjának négyszeresét mérték- mely hivatalos adat -, így az sem elképzelhetetlen, hogy egy tankerhajó szivárgása okozta a katasztrófát.

kép: bloknot.ru

lead kép: Анна Стрельченко - Greenpeaceru