2022. augusztus 8. hétfő
László

A növények kétötöde is kihalófélben van

2020. október 12., 12:00
A növények kétötöde is kihalófélben van

Jelenleg éljük a hatodik kihalási hullámot, ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni, hiába próbálkoznak vele sokan. Tudjuk, hogy mekkora csapást szenvedhet el az emlősök közössége, vagy éppen a rovartársadalom, de valahogy nem szoktuk emlegetni a növényeket és a gombákat. Pedig kellene, nagyon is! 

Itt is gond van 

A kihalási hullámmal kapcsolatban tudjuk, hogy az az élőlényeket érinti. Tudjuk azt is, hogy sokszor az élőhelyeik zsugorodása a gond kiváltója, de valahogy nem igazán kapcsoljuk össze fejben azt a tényt, hogy azok a bizonyos zsugorodó élőhelyek a növények és gombák teremtette területek. Vagyis eltűnésük a növény és gombafajok ezreinek eltűnésével is együtt jár! 

kép: istock

Az ENSZ számára készített jelentésben, melyet 200 nemzetközileg elismert tudós állított össze, kitérnek arra a tényre, hogy a kihalási hullám a növények és a gombák körében is jelentős, nagyobb, mint azt eddig gondolták. Mivel ma már sokkal pontosabb adatok állnak rendelkezésünkre, így tudjuk, hogy jelenleg a növények mintegy kétötödét fenyegeti a kipusztulás veszélye, mely borzalmasan magas szám. 

 

Nem cuki, de nagyon hasznos 

A növények sokak szemében nem olyan fontosak. Nem cukik, nem néznek aranyosan, nem nyalják meg az ember kezét, és nem lehet őket megölelgetni. A fiatal növényekről sem láthatunk édes kis képeket, ahogyan egy fonalgombolyaggal játszanak, így nem is igazán terelődik rájuk a szó a védelem kapcsán, a koala, a panda vagy éppen jegesmedve lényegesen nagyobb figyelmet kap. 

Holott a tudósok szerint ezen növények olyan alternatívákat rejtenek magukban, mely az egész világ problémájára megoldást jelenthet, és persze megadhatja a biodiverzitás megmaradásának alapjait. Röhejes, hogy jelenleg csupán maroknyi növényben látjuk meg az élelmezési lehetőségeket, hiszen 7000 olyan növényfajt is fel lehet sorolni, melyek nem csak ehetőek, hanem táplálóak és nagyon jól termeszthetőek is. Összesen 6 (!) energianövényt tartunk számon, melyek képesek az alternatív energia szolgáltatására, holott az ilyen előnyös tulajdonságokkal rendelkező fajok száma 2500-nál is több. 

kép: aljazeera.com

növények eltűnése sajnos gyorsabb ütemben zajlik, mint ahogyan a tudósok azonosítani lennének képesek őket. Csak 2019-ben 1942 új növény és 1886 új gombafajt azonosítottak. 

723 olyan növény került a kihalás szélére, melyeket gyógyászati céllal alkalmazunk. És az új fajok közt, melyek gyorsan tűnnek el a semmibe sok olyan is lapulhat, melyek a világot érintő nagy járványokra - köztük a mostani pandémiára - is megoldást jelenthetnek. 

lead kép: Marco Longari-AFP-Getty Images

Ezek is érdekelhetnek