Április 14. Vasárnap, Tibor

Egyre több a természeti katasztrófa a világban

Világidőjárás
2020. október 16. 08:00
null

Komoly bajban vagyunk. Nagyon sokszor említettük már, hogy a klímakatasztrófában nem az a legrosszabb, amivel a legtöbben azonosítják, vagyis, hogy alapvetően melegebb lesz. Ez is gondokat okoz, de az igazán nagy baj, hogy hatására az időjárás szélsőségessé válik. Persze ezt mondani könnyű, és joggal kérdőjelezik meg sokan, hogy valóban ennek a hatásnak a felfutásáról van-e szó napjainkban is.

kép: worldofbuzz.com

Erre volt kíváncsi az ENSZ katasztrófakockázat csökkentő részlege is, így elkészítették az elmúlt 19 év statisztikáját, már ami a természeti katasztrófákat illeti. Persze ebbe sem fért bele minden “csipp-csupp” történés. A szakemberek csak azokat az eseményeket vizsgálták, melyek legalább 10 halálos áldozatot szedtek és legalább 100 embert érintettek.

kép: Denis Onyodi-IFRC-DRK-Climate Centre

Ennek eredményeképpen igencsakijesztőtrend rajzolódik ki. Az elmúlt 19 évben ugyanisdrasztikusanemelkedett meg a katasztrófák száma, főlegazoké, melyek extrém időjárási jelenségek következtében alakultak ki - és hát ezek mozgatórugója maga a klímaváltozás.

kép: WION Web Team

Számszerűsítve ez a következőképpen néz ki: 1980-tól 1999-ig 4212 természeti katasztrófát regisztráltak a szakemberek, amik közt a többség a vihar és az áradás okozta katasztrófák, de ide tartoznak földrengések, hőhullámok, földcsuszamlások, aszályok, tűzvészek és a vulkanikus tevékenységek. Ebben a 19 évben összesen 1,19 millió ember vesztette életét a természeti katasztrófák következtében, és 3.25 milliárd embert érintettek. A dollárban kifejezett kár 1.63 milliárdra rúg.

kép: UNDRR

2000-2019 között a regisztrált katasztrófák száma 7348, melyben összesen 1.23 millióan vesztették életüket és 4.03 milliárd embert érintettek. Az anyagi károk pedig 2.97 milliárd dollárra rúgnak. Ebben az időszakban három “mega-katasztrófa” is létrejött, melyek kiemelkednek a többi közül a követelt emberéletek számában, illetve az okozott kárban. Ide tartozik a 2004-es Indiai-óceáni cunami, a 2008-asNargisciklon, mely Mianmarban 22 000 ember életét követelte, és a 2010-es, 7-es erősségű, Haitit érintő földrengés, melyben a WHO adatai szerint 170 000 ember veszett oda.

lead kép: insurancejournal.com

viharkatasztrófaFöldemberhalálélet