2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Rekordmennyiségű vihar születhet az idei hurrikánszezonban

2020. október 9., 12:00
Rekordmennyiségű vihar születhet az idei hurrikánszezonban

Többször volt már szó róla, hogy az idei hurrikánszezon több rekordot is beállított. Ezek rendszerint arról szóltak, hogy a nevezett viharok néhány nappal előbb érkeztek a legutóbbi, kiemelkedően aktív szezonhoz képest, mely 2005-ben volt. 

kép: alabamanewscenter.com

Most egy újabb rekord beállítása van készülőben, melyre a szakemberek szerint egyre reálisabb esély mutatkozik. Ez pedig azt jelenti, hogy a 2020-as hurrikánszezon a legtöbb vihart kitermelő szezonná léphet elő. 

kép: edition.cnn.com

 

 

Ahhoz, hogy beérje a 2005-ös számot még két vihart kell produkálnia, így eljut Zétáig. 2005-ben itt lett vége a dalnak, most azonban más a helyzet. A szezon ugyanis még tart, és október a harmadik legaktívabb része a folyamatnak. A statisztika szerint ebben a hónapban két nagyobb viharra van kilátás. De már lassan megszokhatjuk, hogy a statisztika 2020-ban nemigen számít. 

kép: NOAA

Most ugyanis még csak október legeleje van, de Gamma és Delta máris tombolásba kezdett a Yucatán közelében, és a hurrikánok kialakulásának feltételei is egyre ideálisabbak a nyílt vízen, vagyis a szezon most újra felfutóban van. 

kép: HadelProductions Getty Images

Ráadásul ilyenkorra a hurrikánok bölcsője az Afrika közeli vizekből áttevődik a Mexikói-öbölbe, ahol a tenger hőfoka 31°C körül mozog. Az áthelyeződés pedig kifejezetten rossz hír, hiszen így a pusztító erejű viharok lényegesen közelebb születnek meg a szárazföldekhez, vagyis tombolásuk is sokkal több kárt okozhat és emberéletet követelhet. 

kép: OTIS IMBODEN - nationalgeographic.com

lead kép: Chip Somodevilla—Getty Images

Ezek is érdekelhetnek